Szivárványos délután (2007.07.12.)

Ez a nyári nap egy olyan nyári nap volt, amelyet mindig is szerettünk. Nem a forróságról, a száraz levegőről, a kiszáradt növények látványáról szólt, amolyan igazán tökéletes időjárás uralkodott a Kárpát-medencében. Az erdőkben roskadásig nőttek a gombák, magasra nőtt a fű, szó szerint kicsattant minden az egészségtől. Ebben a tökéletes helyzetben a mindig örömmel látott záporok, gyenge zivatarok tartották fenn ezt a fontos egyensúlyt.

Amint a záporesőt adó felhők távolabb sodródtak és a nyugati irányból kibukkanó nap fényei megtörtek a még gyenge intenzitással hulló csapadék cseppjein, szivárványok díszítették az erősen kontrasztos, üde zöld színbe öltöző tájat.

Az esti órákban is folytatódott az időjárás szépséges játéka, a lemenő nap sugarai hatására a Mátra „pipálni” kezdett, a talajban várakozó apró gombák szinte sikítoztak örömükben. 🙂

Meteorológiai háttér

2007. július 13. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Délnyugat- és Közép-Európa, valamint kontinensünk északkeleti része felett anticiklon található, így ezeken a területeken általában sok a napsütés, és csak néhol alakul ki a délutáni órákban zápor, zivatar. Ezzel szemben a Skandináv-félsziget délnyugati részétől Dánián, Hollandián és a Brit-szigeteken keresztül egy hullámzó frontrendszer húzódik, amely mentén sok a felhő, és többfelé esik az eső. Ukrajna és balti államok térségben pedig egy sekély ciklon okoz sokfelé esőt, záporesőt, helyenként heves zivatarokat, jégesőt. A legmagasabb hőmérséklet nyugaton, északnyugaton csupán 14 és 22, Közép-Európában általában 20 és 26 fok között alakul. A Földközi-tenger középső medencéjében a délutáni órákra többnyire 27, 32 fokig melegszik fel a levegő, míg az Ibériai-félsziget középső és délnyugati részén, valamint Délkelet- és Kelet-Európában helyenként 34, 38 fokot is mérnek. Szombat estig a Kárpát-medence fölé délnyugat felől több fokkal melegebb, eleinte még kissé nedves, majd egyre szárazabb levegő áramlik, ezért jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Magyarország időjárása

Ezen a napon az ország északi felén 4-9, másutt 8-12 órára sütött ki a nap. Eleinte keleten többfelé fordult elő eső, zápor, majd délelőtt csökkent a felhőzet, és a csapadék is megszűnt. Déltől erőteljes gomolyfelhőképződés kezdődött, és előbb a Tiszántúlon, majd másutt is záporok alakultak ki. Helyenként zivatar és jégeső is előfordult. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 7 mm között változott. A Dunántúlon és a középső országrészben néhol erős északnyugati szél fújt. A hőmérséklet csúcsértéke 20 és 26 fok között alakult. Hajnalra általában 8 és 14 fok közé hűlt le a levegő. Délelőtt az időnként erősen megnövekvő felhőzetből néhol kisebb zápor is kialakult. A hőmérséklet 11 órára 19 és 23 fok közé emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük