2017. ÉV KISFILMJEI

2017.10.30 – Hó, és hódara záporok a Mátrában

Az észak felől beáramló hideg levegő, látványos hózáporokat emelt a magasba ezen a napon. A csapadék fajtájára leginkább a nikecellhez hasonló hódara volt a jellemző, ami szépen festett az őszies színekbe öltöző növényzet társaságában.

Szupercella Hortobágy térségében

Egy csodálatos „balos” szupercellát sikerült elcsípnünk a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A cella félelmetes felhőzetével, rengeteg lecsapóvillámával kápráztatott el minket, melyet egy time-lapse videón is sikerült megörökítenünk. Az egész dolog érdekessége az volt, hogy a radaron kiszemelt cellához közel másfél órát utaztunk, nem túl sok reménnyel. Nem gondoltuk volna, hogy lesz még benne szufla mire a találkozóra kerül majd sor..mi északról támadtunk dél felé, ő pedig a látványos balos mozgásának köszönhetően egyre inkább felénk vette az irányt, így maga mögött hagyva az északkelet felé tartó társait. Bámulatos nap volt..

Villámparádé a Velencei-tó térségében

Egy délnyugat felől érkező zivatarláncot vártunk a Velencei-tó szomszédságában. Látványos peremfelhővel ugyan nem kényeztetett el minket az érkező konvektív rendszer, de olyan bámulatos villámtevékenységet produkált a térségben, melyet sosem fogunk elfelejteni. A felvételen jól látni mennyire élveztük az egész helyzet, hiszen úgy viselkedtünk mint a szaros napközisek uzsonnaidőben.. 🙂

Viharvadászat Tiszaújváros térségben

Egy rövidke viharvadászatra indultunk az Alföld területére, ahol pár nem túl vadorzó zivatarral hozott minket össze a sors. Bár nem szupercellák, és konvektív rendszerek járták táncukat a síkság felett, mégis szép emlékekkel a zsebünkben tértünk vissza meleget adó otthonunkba.

Heves zivatar villámai

Egy lassú mozgású zivatarrendszer okozott hatalmas felhőszakadást a Cserhát és a Mátra térségében. A rendszer déli oldalán ahol viszonylag csapadékmentes rész uralkodott, sikerült pár csodaszép villámot is rögzítenünk.

Szupercella ,nagyméretű jég Jászberény közelében

Ha olyan emlékekről kellene beszélnünk tíz év múlva, melyek mélyen az agytekervényeink zugában búvóhelyre leletek, ez a nap biztosan ott lenne a gyűjtőhely középpontjában .. Ezen a napon ugyanis bőrünkön tapasztalhattuk meg milyen érzés, egy 4-5 centiméteres jeget produkáló szupercella barátságát élvezni, aki nem törődve ezzel sikeresen lepusztította akkori autónk karosszéria elemeit. Ezt egyébként teljesen mértékben magunknak köszönhetjük, mivel radarkép hiányában nem tanácsos szupercellák nyomába szegődni. 🙂

 Ciklon, nagy mennyiségű hó a Mátrában

Az áprilisi havazás rengeteg kidőlt fát,letört ágat hagyott maga után. Mivel a Mátrába vezető utakat lezárták, így gyalogosan jártuk be Mátrakeresztes környékét(az ágasvári turistaház felé). Az első nap (19-én)csak egy rövid sétát tettünk az erdőben, de a folyamatosan hulló havasesőben, hóban bőrig áztunk. Félelmetes volt a folyamatosan recsegő ágak hangját hallani, miközben a fákat viharos szél tépázta folyamatosan. Egy-két gally nagyon közel csapódott be hozzánk, az egyik szinte a fejünkre hullott. A második napon (21-én) egészen az ágasvári turistaházhoz sikerült kijutni, ahol rengeteg letört gallyal és kidőlt fával találkoztuk.

Hirtelen felmelegedés, és hóolvadás

A januárban bekövetkező hideg periódust követően, igen szélsőséges változás következett be időjárásunkban. Míg január közepén -27 fokos hideget is mérhettünk az ország északi területein, február elején már +10 fok feletti maximumok okoztak hirtelen hóolvadást a Mátra térségében.

Extrém hideg hétvége Nógrádban

A január 5-én érkező hidegfrontnak köszönhetően igen hideg, szibériai eredetű levegő árasztotta el a Kárpát-medence térségét. A minimum hőmérsékletek igen extrém képet festettek, hiszen Nógrád megye északi, határhoz közel eső településein -26 – – 28 fok közötti értékeket mérhettünk. Egyik ilyen hideg reggel mi is útnak indultunk, és forró vízzel a termoszunkban, valamint egy buborékfújó szerkezettel a kezünkben tudományos kísérletek sorozatát végeztük el a dermesztő hidegben. Jó érzés volt ez, hiszen ismét kibújt belőlünk a maszatos szájú, kócos hajú, füligszáj napközis, aki az élet apró örömeinek is végtelenül tud örülni.. 🙂

Erőteljes hidegbetörés, heves hózáporokkal

Szibériai eredetű hideg levegő peremén kialakuló hózápor érkezését kísérhettük figyelemmel ezen a napon. A csapadék érkezését viharos, fagyos szél kísérte, melyben percek alatt átfagyott minden porcikánk.

Gyenge hózáporok a naplementét megelőzően

A ködös, párás napokat magunk mögött hagyva végre valami változás következett be időjárásunkba. Bár igen gyenge kis konvekció volt ez, mégis a napos gomolyfelhős idő a szabadba csábított minket. Pár gyenge hózáporral találkoztunk csak, mégis hatalmas élmény volt ez így a tél közepén.