HÉTFŐN TÉLIESRE FORDUL AZ IDŐJÁRÁS!

Vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is. Hétfő estig többfelé lehet havazásra, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

HAVAZÁS

Az érkező csapadék az ország északkeleti harmadán (kb. a Budapest-Debrecen vonaltól északra) döntően hó lesz. Ebben a térségben már hétfő reggelre is lepel – 5 cm-es hóréteg boríthatja a tájat, hétfő estig pedig összességében 2 – 10 cm friss (tapadó) hó valószínű, de a hegyekben a 15-20 cm-t is elérheti a hóréteg vastagsága. Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadékfajta, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. Ebből megmaradó (lepel – 5 cm) hó inkább a magasabban fekvő területeken valószínű. A lehullott hó a hegyeket és az Északi-középhegység területét leszámítva mindenütt olvadni fog.

MEGJEGYZÉS: Hétfőn délelőttől egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, a magasabb hegycsúcsokon erős lökések az északiasra forduló szelet, mely elsősorban a Dunántúli-középhegység hegyein hófúvást eredményezhet.

ÓNOS ESŐ

A hétfő hajnali, reggeli órákban várhatóan a Bakonyban, a Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén (intenzív) ónos eső is előfordulhat. Ennek mennyisége és térbeli kiterjedése azonban meglehetősen bizonytalan. Elsősorban a régió magasabban fekvő tájain (Velencei-hegység, Vértes) van nagyobb esélye jelentősebb jégréteg kialakulásának.

2019.12.01. 18:22 Országos Meteorológiai Szolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük