Peremfelhős zivatar Kisbágyon térségéből

Tegnap délutánra narancs riasztás rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok kialakulásának lehetősége miatt. A várt zivatarrendszer illetve a szupercellás konvekció a kevés energia miatt nem igazán aktualizálódott, ellenben a délutáni órákban a főváros felett erőteljes zivatarképződés kezdődött. Ez a rendszer szépen lassan északkeleti irányba mozdult, és egyre erőteljesebb csapadékhullást generált.

Csapatunk Kisbágyon irányába vette ez irányt. Egy jól ismert helyre siettünk, ahonnan igen jó panoráma nyílt a nyugati horizontra. Már az autóból láttuk, hogy nagyon jó pillanatok következhetnek, szerencsések lehetünk. Izgatottan fordultunk le a földútra, nem sok időnk volt már hátra. A telefonra érkező adatok alapján már 20 km-re voltak a cellában dolgozó villámok és nagyon gyorsan közeledett felénk. A domb tetejére érve szinte kivágódtunk az autóból, csodaszép látvány fogadott minket.

Nem sok időnk hátra, nagyon közel volt már hozzánk.

Az állványt szinte villámgyorsan felállítottuk, a time-lapse fotózás is kezdetét vette. Szinte ebben a pillanatban gyenge eső kezdődött, reménytelennek tűnt, hogy percekig itt tudunk majd maradni.

A rendszer tovább közeledett és egyre erőteljesebb peremfelhőt épített ki maga körül. A látványhoz képest igen gyenge villámtevékenység követte útját, ettől függetlenül csodálatosan festett.

Mint egy erdei gomba.. 🙂

Ettől a pillanattól számítva már csak nagyon kevés időnk volt hátra, így őrült fotózás vette kezdetét. A villámok ekkor már teljesen megszűntek, érdekes volt dörgés nélkül látni egy ilyen gyönyörűséget. Egy-két panoráma fotót is sikerült összehoznunk, őket láthatjátok a következő képeken.

Egyre látványosabb, és egyre közelebb
Itt volt a legszebb..

A csapadéksáv egyre hangosabb morajjal közeledett felénk, mi pedig gyors vágtába robogtunk az aszfalt út irányába. A radar szerint a rendszer hátoldalán még mindig aktív cellák keletkeztek, ezért déli irányba indultunk. Nem kellet sokat autóznunk, újabb látványos pillanatban volt részünk.

Aszód térségében

Ezek a cellák már teljes némaságban mutatkoztak, egyetlen kisülés sem kísérte őket.

A rendszer utolsó aktív cellája, egy erőteljesebb zápor..

A Cserhátban áthaladó záporok viszonylag sok csapadékot pakoltak le a térségben, alacsony szintű párafelhők takarták be a nyugati oldalt.

A rendszer hátoldala még ekkor is igen pofásan festett, huncut színekkel köszönt el tőlünk…

A vadászat alkalmával több time-lapse videó is készült, de ezeket majd csak az év végi összefoglaló videóban osztjuk meg veletek! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük