Hatalmas mennyiségű eső a hegyekben havazással

Hétfő reggel egy mediterrán ciklon érkezésével kiadós esőzések kezdődtek országszerte. A pásztói állomásunk hétfőn 19.3mm, kedden 45.9mm, a mai napon eddig 15.8mm csapadékot mért . Ez összesen (a jelen állás szerint) 81 mm eső, amely kevesebb mint három nap leforgása alatt hullott. Ma hajnalban a magasabban fekvő hegyvidéki területeken az esőt havazás váltotta fel, a táj fehérbe öltözött. A reggeli órákban 5 fok körüli hőmérsékletben indultunk a Mátrába, az első havas táj Fallóskút (670m) térségében tárult elénk ahol már csak 2 fokot mutatott az autónk hőmérője. Ahogy haladtunk felfelé a táj egyre fehérebb lett, a hó súlya alatt letört ágakból egyre több akadály épült az úton.

Egyik alkalommal egy hatalmas ágat húztunk le az útról miközben valahol az erdőben hatalmas reccsenéssel dőlt ki egy fa, nagyon félelmetes volt hallani. Ennek ellenére tovább autóztunk, a hó egyre vastagabb lett. A bedőlt fák miatt néhol egy sávra szűkült az út, egyre kaotikusabb volt a látvány.

Galyatetőn már igazi tél fogadott minket 0 fokos levegő és hatalmas szél kíséretében. A vizes hóban igen nehéz volt a közlekedés de a négy évszakos gumi szerencsére nagy segítségünkre volt. A galyatetői kereszteződéseben több elakadásjelzőt használó autó rostokolt az út szélén, valószínű ők nem készültek még fel a télre, megállásra kényszerültek (nagyon jól tették).

A galyatetői tévétorony alatt álltunk meg, a következő fotók itt készültek.

A frissen hullott hó vastagsága egyébként több helyen a 10 centimétert is meghaladta.

Lefelé már nem Pásztó, hanem Gyöngyös irányába haladtunk. Útközben azért készítettünk még pár havas fotót, ezeket láthatjátok a következő válogatásban.

Utunk során egy rövidke videót is készítettünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük