Szélsőségek a világban

Extrém hőség volt a hétvégén az északi sarkkör közelében

Az utóbbi időben már megszokhattuk, hogy a klímaváltozás hatására egyre gyakrabban borul fel az időjárás, és ott van hőség, ahol fagynak kéne lennie, vagy fordítva. Újabb példát szolgáltatott erre a hétvége, amikor vasárnap Észak-Oroszországban, az északi sarkkör közelében 31 fokot is mértek, miközben ugyanekkor Magyarországnak volt olyan régiója, ahol csak 16 fok volt.

„A Kelet-európai-síkságon örvénylő ciklon előoldalán tartós délies áramlás alakult ki, így szokatlanul északra is kifejezetten meleg levegő áramlott a mai napon. Ennek eredményeképpen az Urál környékén még az északi sarkkörhöz közel is 30 fok fölé emelkedett a hét utolsó napján a hőmérséklet. A májusi forróság a következő két napban is kitarthat még a térségben” – írta a jelenségről  Facebook-bejegyzésében  az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Cikk: index.hu

Hatalmas tornádó alakult ki Romániában (2019.04.30.)

Egy szupercellás zivatar mezociklonja igen erős, megdöbbentő látványt nyújtó tornádót engedett útjára a romániai Călărașiban, A forgószél erejét nagyon jól mutatja, hogy egy autóbuszt is könnyedén sodort le, és repített odébb az országútról.

Forrás: meteoplus

Pusztító vihar csapott le Németországra (2019.03.10.)

Súlyos közlekedési fennakadásokat és károkat okozott az ország nyugati részén egy viharfront, több baleset is történt, egy ember meghalt.

Az Eberhard nevű front heves esőzéssel és óránkénti 110-120 kilométeres sebességű széllökésekkel csapott le az országra. A Deutsche Bahn vasúttársaság valamennyi járatát, a távolsági, a helyközi és a teherszállító vonatokat is leállította a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, mert a rendkívüli időjárás miatt nem lehet garantálni a közlekedés biztonságát, és számos vasútszakasz járhatatlanná vált a vágányokra dőlt fák és leszakadt villamos vezetékek miatt.

Fákat csavar ki a vihar Bonn egyik utcájában

A térség több további tartományában akadozik a vasúti közlekedés, és a vihar miatt a légi és a közúti közlekedésben is fennakadások keletkeztek.

A frankfurti repülőtéren az erős oldalszél miatt egy időre le kellett zárni az egyik leszállópályát. Aachen térségében egy autópálya-szakaszt zártak le az útpályára sodródott vastag faágak miatt.
A vihar sokhelyütt megrongálta épületek tetőszerkezetét, kicsavart fákat, ledöntött közlekedési táblákat, leszakította állványzatok borítását.

Viharos szél Neusiz településén, Németországban

Csak Bochumban több mint 130 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Több városban bezárták a parkokat és az állatkertet, és arra kérnek mindenkit, hogy ha csak tehetik, maradjanak otthon. Azonban így is több baleset történt.

Dortmund térségében Bestwignél meghalt egy 47 éves férfi, akinek az autójára zuhant egy kidőlő fa.
Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) az ország legnagyobb részére figyelmeztetést adott ki, a középső és nyugati régiókban a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben. A DWD előrejelzése szerint a viharfront hétfőre virradóra hagyja el az országot, utána hideg levegő és további csapadék érkezik, az esőt havazás, havas eső válthatja.

Forrás: infostart.hu, severe-weather.eu

Villámárvíz Brazíliában, Rio de Janeiro, Rocinha (2019.03.03)

Újabb melegrekord dőlt meg Hétfőn! (2019.03.04)

Az erős, többfelé viharos délnyugati szélnek köszönhetően igen meleg levő árasztotta el a Kárpát-medence területét.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes mérése szerint Sellyén 21,7 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála,
ami új napi maximum rekord

Térkép: idokep.hu

Tornádók pusztítottak az Egyesült Államokban ( 2019.03.03 )

Legalább 23 halálos áldozatot követeltek az USA több államában tomboló (Alabama, Florida, Georgia) tornádók. Az helyi meteorológiai szolgálat 13 ponton rendelt el riasztást, és több észlelés is érkezett már kialakult forgószélről.

A legerősebb tornádók az EF-3-as kategóriát biztosan elérték, de az előzetes információk alapján akár EF-4-es forgószél is kialakulhatott a térségben.

Ismét forróság uralkodik Ausztrália délnyugati területein (2019.02.28)

Ismét szélsőségesen meleg napok követik egymást Ausztráliában. A kontinens délnyugati részén az átlaghoz képes 13-15 fokkal van melegebb, így például tegnap Kalgoorlie településén +45 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. A GFS előrejelzése szerint a napokban akár +46 fokot is mérhetnek a térségben, ami egy újabb rekordnak számítana az elmúlt 80 év tekintetében.

Új országos és fővárosi hőmérsékleti rekord (2019.02.28.)

Igazi tavaszi idővel búcsúzott a meteorológiai tél, mind az országos, mind a fővárosi napi melegrekord megdőlt. Sárváron 23,5 fokos maximum hőmérsékletet mértünk, így a 2017-ben Kiszomboron mért 21,6 fokos érték már a múlté. A fővárosban a legmelegebbet Budapest Újpesten regisztráltuk, ott 20,3 fokig melegedett fel a levegő, így 2,9 fokkal dőlt meg a 2017-ben Budapest Pestszentlőrincen mért (17,4 fok)maximum hőmérséklet.

Forrás: OMSZ (met.hu)

Sosem volt még ilyen erős vihar februárban: 290 km/h-val tombolt (2019.02.21)

Múlt hét végén érte el eddigi csúcsát a Wutip tájfun, ami mintegy 290 km/h-s széllökésekkel tombolt.

A globális felmelegedést nemcsak a sarkköri jég olvadásában és a jéghegyek leszakadásában lehet mérni. Ennél jóval “hétköznapibb” módon is érzékelhető következménye, hogy egyre szélsőségesebb lesz az időjárás. Ezalatt nemcsak az egyre forróbb és egyre tovább tartó nyarat kell érteni, hanem az egyre erősebb viharokat is. Ennek iskolapéldája volt látható múlt hét végén a Fülöp-szigetektől keletre található Guamnál is, ahol az északi földgömb eddigi legdurvább februári trópusi viharát regisztrálták.

A Wutip tájfun minden évben végigsöpör a térségen, ezúttal azonban olyan erővel pusztít, amilyennel még nem lehetett találkozni az északi féltekén az év ezen szakaszában. Az Earther beszámolója szerint nemcsak a vihar helye és ideje volt a szokatlan, hanem az is, hogy az előrejelzésekkel szemben nem gyengült, hanem erősödött. Egy 5-ös fokozatú tájfun lett belőle, amilyet februárban még soha nem regisztráltak a bolygó ezen részén.

Múlt hét pénteken még úgy tűnt, a vihar egyre gyengülve vonul majd át a térségen, ehelyett azonban folyamatosan erősödött. A szél sebessége vasárnap reggelre elérte a 241 km/h-t. Alig 12 óra leforgása alatt 201 km/h-ról 257 km/h-ra erősödtek a széllökések, míg legvégül már 290 km/h-s lökéseket mértek. Ez jóval meghaladta a korábbi rekordert, amit 2015 februárjában állított be a tájfun a 241 km/h-s szélsebességével.

Az erősödésének oka, hogy másfajta feltételek voltak adottak, mint egy “normál” trópusi vihar kialakulásánál. Ehhez általában az kell, hogy a légkör felső rétegében gyengén fújjon a szél, az óceán vize pedig 30 Celsius-foknál is melegebb legyen. Ezúttal azonban a szokásosnál erősebbek voltak a felső légkör széllökései, a víz pedig 29 Celsius-fok környékén alakult.

A vihar azóta gyengült és már a Fülöp-szigetek felé tart.

Forrás: hvg.hu

Új hőmérsékleti rekord Angliában! (2018.02.24)

Február 24-én egy egészen elképesztő hőmérsékleti rekord született, hiszen a London délnyugati részén fekvő Kew Gardens-ben 21.2 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála! Ilyen meleget még sosem mértek az Egyesült Királyság területén a téli időszakban.


Több mérőponton is igen magas értékeket mutatott a hőmérő higanyszála tegnap délután:

20,8 ° C Northolt 
20,8 ° C Porthmadog, Gwynedd 
20,4 ° C Trawscoed 
20,1 ° C London / Heathrow repülőtér 
20,1 ° C Rhyl 
19,7 ° C London, St James Park 
19,5 ° C Loftus Samos 
19,4 ° C Bala 
+19,4 ° C Charlwood 
+19,4 ° C Keswick 
+19,3 ° C Capel Curig

Forrás: severe-weather.eu

Rendkívülinek számító hóesés Hawaii egyik szigetén (2019.02.13)

Kedden is szakadt a hó az egyesült államokbeli Hawaii egyik szigetén, Mauin, ahol eddig még soha nem havazott.
Hó, jeges utak, kidőlt fák – ilyen képet mutatott Maui szigete, ahol vasárnap este óta sok helyütt nincs áramszolgáltatás sem. Lezárták a Haleakala vulkán körüli nemzeti parkot is, a tűzhányónál szintén havazik. 


A hawaii földgazdálkodási és természetvédelmi hivatal szerint a szigeten még soha nem havazott. 
Michael Victorino polgármester óvatosságra szólította fel a helybélieket és a turistákat: a szigeten ugyanis szinte mindenütt jegesek az utak, Maui északi és keleti vidékein veszélyes az óceánpart megközelítése. A polgármester javasolta, hogy a magasabb részeken élők tartalékoljanak vizet, mert az áramhiány miatt a vízművek nem tudja biztosítani a vízellátást. 

Hawaii fővárosában, a szomszédos Oahu szigetén fekvő Honoluluban viharriadót hirdettek ki Oahu és Kauai szigetek egészére. A szigetcsoport legészakibb részén, a Nagy-szigeten keddre virradóra egyes vidékeken mínusz 10-12 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet.


Extrém forróság, rekordmeleg Ausztráliában (2019.01.17)

Negyedik napja tart a hőhullám Ausztráliában, New South Wales egyes részein hőmérsékleti rekordok dőlnek. Az állam északnyugati részén, Whitecliff-ben például 48,2 fok volt, ami helyi csúcs, de máshol is mértek 48 fokot. Albur-ban és Wodongában viszont be kellett érni 45,3 fokkal.  Egész Dél-Ausztráliában 10-14 fokkal melegebb van, mint az átlaghőmérséklet.

Az extrém hőmérsékleti hatásokat már így is megszenvedte az ország, az ausztrál tél száraz és meleg volt, az év elején mért meleg pedig az élővilágnak is betett.

Szélsőséges időjárás Európában (2018.10.30)

Liguriától Nápolyig pusztított a vihar az olasz tengerpart mentén vasárnap és hétfőin. A felvételeken látható törmelék mutatja, mekkora ereje van a 100-130 kilométer/órás szélnek. Tíznél is többen haltak meg a vihar miatt.

Víz alá került Velence 3/4-e. Hétfőn meghaladta, kedden elérte a vízállás a másfél métert a Szent Márk téren. Az üzletek többsége bezárt, de akadt bolt és étterem, ahol vízben fogadták a vendégeket.

Korzikát is heves viharok sújtották, a széllökések erőssége meghaladta a 160 km/órát. Áldozatokról nem érkezett jelentés, az anyagi kár viszont jelentős, és lakások ezrei maradtak áram nélkül.

Franciaországban szokatlanul korán jött a hóesés olyan tájakon is, ahol máskor alig havazik télen. A hegyi utakon fennakadásokat okozott a hó a közlekedésben. Luxemburgból is havazásról töltöttek fel képeket a felhasználók a közösségi oldalakra.

Az őszt viszont nyáriasnak érzik a budapestiek. Október végén máskor is sütött már a nap, de a délutáni hőmérséklet volt, ahol meghaladta a húsz fokot, másutt hajnalban sem süllyedt 16 fok alá.

Havazott Dél-Afrikában (2018.09.10)

Míg hazánkban szokatlan forróság uralkodott nyár végén és ősz elején, addig a világ más pontján esik a hó: konkrétan a Sneeuberg-hegységben, Dél-Afrikában hóban trappoltak az elefántok és zsiráfok.

%d blogger ezt szereti: