A levegő aktuális CO2 és CH4 tartalma, globális hőmérséklet változás, “élet” 450ppm után…

CO2 (szén-dioxid) változása a légkörben

CH4 (Metán) változása a légkörben

Globális középhőmérséklet változás

450ppm = 2 fokos globális hőmérséklet emelkedés! De mit jelentene mindez, mennyi időnk van még?

Ha ilyen ütemben növekszik a levegőben található CO2 és CH4 mennyisége akkor nem nehéz kiszámolni, hogy pesszimista forgatókönyv szerint már 10 éven belül (2018 ban a 410 ppm-es értékhez képest idén 415 ppm-et mértünk, így kb. 7 év múlva ott leszünk 450 ppm közelében), de ha optimisták vagyunk akkor is mindösszesen kevesebb mint 15 év múlva (2013 -ban 400 ppm, 2019-ben 415 ppm, 6 év alatt 15 ppm, így még kb. 14 év kellene a 450 ppm eléréséhez) elérhetjük a kritikus pontot. Ezzel senkit sem akarunk riogatni, de a számok egyenlőre nagyon félelmetes jövőképet festenek…

De mit is jelentene mindez, milyen változásokat hozna a Földünkön? Elég elolvasni a lent látható pár mondatot, és rádöbbenünk, miért is lenne fontos azonnal cselekednünk:

  • sokkal több pusztítóan forró nyári napunk lenne;
  • több lenne a hőséggel összefüggő haláleset és erdőtűz;
  • a gabonafélék beporzásáért felelős rovarok eltűnhetnek;
  • a hőség kipusztíthatja a növények természetes élőhelyeinek nagyjából a felét;
  • a korallzátonyok 99 százaléka eltűnne (1,5 fokos felmelegedéssel 10 százalékuk megúszná);
  • 2100-ra 10 centivel nőne a tengerszint, ami közvetlenül tízmillió ember életét tenné tönkre;
  • közvetve meg sok tízmillióét, ha a sarki jég olvadása visszafordíthatatlanná válna;
  • az elsavasodó óceánok csökkenő oxigéntartalma a kifogható halállomány méretét hárommillió tonnával csökkentené.
  • beindíthatja a gazdasági migrációt, ami a háború kockázatát növelheti

AZ ÉGHAJLATI RENDSZER BIZONYOS FORDULÓPONTOKON VISSZAFORDÍTHATATLAN VÁLTOZÁSOKON MEHET ÁT, AMIK EGYES FOLYAMATOKAT MEGÁLLÍTHATATLANNÁ TEHETNEK, MÁSOKAT FELGYORSÍTHATNAK.

Ilyen például a grönlandi vagy az antarktiszi szárazföldet borító jég destabilizációja, ami már másfél fokos melegedésnél bekövetkezhet, és több méterrel növelheti a tengerszintet. Onnan meg már csak egy ugrás a Golf-áramalat eltűnése, vagy az afrikai-ázsiai monszunok rendszerének teljes megbolondítása.

Lehet- e még mindezen segíteni? Késő? Nem tudjuk. Az biztos, hogy már jelenleg is folyik a klímánk erőteljes változása, és egyre több régióban alakul ki szélsőséges időjárás, köztük hazánkban is. Minden esetre érdemes figyelni, miként alakul a CO2 és CH4 változása a légkörben, hogy tisztában legyünk azzal milyen irányba sodródik a bolygón élő élőlények egyre bizonytalanabb jövője.

%d bloggers like this: