Mezoléptékű konvektív komplexum (2006.06.27)

2006.06.27-én az esti délutáni órákban egy hatalmas méretű zivatarrendszer érte el az Északi-középhegység térségét. Az zivatarrendszer kiterjedése miatt egy mezoléptékű konvektív komplexumról beszélhettünk, amely bődületes mennyiségű csapadékot pakolt le Nógrád megye északi részén.

De mi is történt ezen a napon?

A nap derült meleg idővel indult, a reggeli órákban 20 foknál nem volt hidegebb /trópusi éjszaka/  és a sok napsütés hatására gyorsan melegedett a levegő. Az idő előrehaladtával a növekvő páratartalom, és a szélcsend hatására a fülledtség egyre fokozódott. A legmelegebb időszakban a hőmérő higanyszála 32 fokig kúszott fel, ekkor még nem voltak különösebb előjelei a későbbi történéseknek. 19:00 kor  szinte érezni lehetett a levegőben, hogy valami készülődik.

Radarkép kivágat

A fülledt levegőt szinte harapni lehetett, és a szűnni nem akaró meleg egyre elviselhetetlenebbé vált. Rövid időn belül pár izolált ziviüllő felhőzet jelent meg a nyugati/északnyugati horizonton, melyek szemlátomást egyre közelebb helyeződtek.

Boros Ferenc felvétele

Ekkor még nem lehetett látni a felhőalapokat, viszont egyre több halk dörgés jelezte a cellák aktivitását. Nagyon lassan mozogtak, de egyre inkább ránk húzódtak a 12-14 km magasan levő felhőernyők, melyek legnagyobb döbbenetünkre felhő villámokat kezdtek el produkálni.

Boros Ferenc felvéte

Nem sokkal később elkezdett kirajzolódni bennük a mammás szerkezet, amely arra engedett következtetni, hogy valami nagy dolog készül. Egyre sűrűbben egyre folyamatosabban, szűnni nem akaró morajlásokat produkáltak az üllővillámok, melyek szinte másodpercenként  villantak fel a horizonton. 20:30 után a hőmérséklet még mindig 30 fok körül volt, de ekkor már a rendszer alapja is jól kivehető volt.

Ekkor egyre több lecsapó villám is megjelent, melyeket ágyúlövésre emlékeztető morajlás követett. A néhány izolált Cb szépen lassan összeolvadt, és egy hatalmas MKK rajzolódott ki az aktuális műholdképen. Saját mérési pontunkon 35 mm csapadék hullott, de a határ közelében ennek sokszorosa is leesett viszonylag rövid időn belül. A vihar kb. 22:30 ig tartott amely az egész északi országrészen érintette.

Készült Tárnai Laci (Tornador) beszámolója alapján, Boros Ferenc fotóival

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük