Peremfelhőt épített az éjszaka érkező zivatarrendszer (2009.09.04.)

A délutáni óráktól egyre többfelé erősen megnövekedett a felhőzet, és többfelé alakult ki zápor, zivatar. Heves zivatarok is voltak jégesővel, felhőszakadással, viharos széllökésekkel. Az éjszaka első felében keleten további zivatarok alakultak ki, Szegeden 115 km/h-s, Szentesen 125 km/h-s széllökéseket regisztráltak, és másutt is sokfelé megerősödött vagy viharossá fokozódott az északnyugatira forduló szél. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége általában 1 és 35 mm között alakult, sőt Szentgotthárdról 46, Nyírlugosról 64, Keszthelyről 70 mm-t jelentettek.

Az éjszakai órákban egy igen bámulatos pillanat részesei lehettünk Jobbágyi térségében. Sajnos csak nagyon rövid időnk volt a fotók készítésére, mert az utolsó percekben érkeztünk a helyszínre. Az autóból kipattanva azonnal állványra dobtuk a masinát, és az északnyugat felől érkező villanások irányába céloztunk. Ebben a pillanatban még viszonylag gyengén fújdogált a szél, nem hallottuk a zivatarzóna keltette kifutószél moraját. A sötétben nem sok mindent láttunk, ezért egy nagy ISO-s felvétel segítségével megnéztük, mi is jön felénk. A kép feldolgozását követően, nem semmi kép mutatkozott az aprócska képernyőn…

Csodás felhőzet

Az érkező hidegfront mentén kiépült zivatarrendszer bámulatos peremfelhőt épített fel maga előtt, csodás, de igen rövid pillanatok következtek.

A lecsapó villámok szinte végig takarásban járták táncukat, (nem igazán tudtunk elcsípni belőlük), pár perc elteltével, hatalmas robaj közepette megérkezett a rendszer brutális kifutószele is. Ebben a nagyon rövidke periódusban azért sikerült még pár felvételt, és egy kósza villámot is becserkésznünk, igen emlékezetes éjszakát tudhattunk magunk mögött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük