Konvektív rendszerek vasárnapja

Vasárnap délután több hullámban érkeztek zivatarok déli irányból. Az első ilyen konvektív rendszer valamikor fél hat magasságában érkezett meg a Tisza-tóhoz. Ebben az időben igen magas szélnyírási paraméterek voltak a térségben, de a viszonylag alacsony labilitási értékek miatt nem igazán tudott hevesebb cella hozzánk sodródni. A déli határ mentén kialakult zivatarok között szupercella is kialakult, de ennek lehetősége inkább a délkeleti régióra korlátozódott. A felénk érkező első rendszerben igen minimális villámtevékenység volt, és a látványos peremfelhő is elmaradt. Az első képen a rendszer nyugati felén kialakult cella felhőzetét láthatjátok.

Tisza-tó, 17:29

A csapadéksáv egyre közelebb húzódott felénk de az aprócska peremfelhő határozott körvonalai is egyre inkább szétestek. Ezzel szemben az ég jóval kontrasztosabb oldalát mutatta, így egy fokkal szebb képeket készíthettünk.

Tisza-tó, 17:42

A rendszer átrobogott felettünk, és Hortobágy közeléből kísértük figyelemmel rendszer távozását. Egy-két látványosabb felhővillám is kísérte útját, de ezekből a folyamatosan hulló csapadék miatt nem tudtunk képet készíteni.

Egy rövidke time-lapse videót is készítettünk az érkező rendszerről:

Az éjszaka érkező nagy kiterjedésű konvektív rendszer (MKR) rengeteg csapadékot, és folyamatos villámtevékenységet produkált a középső országrészben. A villámok leginkább beágyazott gócokban cikáztak, ami nem igazán volt előnyös a fotózás szempontjából, így inkább a pihenést választottuk. 🙂 A lent látható radarkép kivágat 23:40 -kor készült, amin jól látható a rendszer kiterjedése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük