2021 időjárása – április

Európai időjárási forgatókönyv amatőr szemmel

Április első napjainak időjárását anticiklon határozta meg, melynek következtében napos, száraz időjárás uralkodott a kontinens nagy részén. Csapadék egyedül annak a hidegfrontnak a térségében volt, amely Nyugat-Európától (13, 21 fok) a Balti-tengeren (15, 27 fok) keresztül a Kelet-európai-síkságig (6 fok) húzódott, sokfelé egyre inkább vegyes halmazállapotú csapadékot okozott. A Pireneusi-félsziget nyugati részén (26, 27 fok), valamint a Fehér-tenger térségében (2, 4 fok) szintén alacsony nyomású mezők okoztak változékony, csapadékos időt, sokfelé esővel, záporral.

Zivatar április 1-én.

Április 2-tól fokozatos lehűlés vette kezdetét a Kárpát-medencében is. Eleinte Észak-, (3, 7 fok) Északnyugat-Európát (8,11 fok), hideg sarkvidéki levegő árasztotta el, mely az idő előre haladtával egyre délebbre terjeszkedett. Mindez annak a hatalmas anticiklonnak volt köszönhető, amely az Atlanti-térség fölötti középponttal alakult ki, ugyanakkor Észak- Európa fölött egy markáns ciklon helyezkedett el. E két markáns légköri képződmény között igen erőteljes szélcsatorna jött létre, amely megfelelő körülményeket teremtett a hideg levegő folyamatos beáramlásának Nyugat, és Közép-Európa szerte.

Április 3-ig csak Észak- és Kelet-Európában voltak hajnali fagyok (0, -2 fok), 4-től ezek a területek kiterjedtek Közép-Európára, (-2, -3 fok) valamint Nyugat-Európa (-2 fok) nagy részére is.

Zápor Április 3-án
Téli táj a Mátrában, Április 4-én

Április 6-tól egy újabb erőteljesebb hidegfront söpört végig Észak- (5, 6 fok), Közép- (7 fok) valamint Nyugat-Európán (6, 9 fok), viharos széllel, látványos hózáporokkal tarkítva. A hajnali fagyos területek szinte egész Európára kiterjedtek (-3, -4 fokkal), Dél- (21, 22 fok), és Délnyugat- (24, 27 fok) Európát leszámítva. A hidegfront vonala ekkor a Barents-tengertől (2 fok) a Fekete-tengerig (10, 11 fok) húzódott, amely a Skandináv-félsziget északi (1, 5 fok) része fölött örvénylő ciklonhoz tartozott. A Kaszpi-tengertől északra egy alacsony nyomású légörvény is kialakult, ezeken a területeken borongós, csapadékos időjárás uralkodott.

Április 7-re még inkább kiterjedtebbé vált a hajnali fagyos területek nagysága, Európa szerte (-2, -4 fokos reggelek), ez alól kivételt képezett a Pireneusi-félsziget (4, 12 fok), az Appennini-félsziget (3, 6 fok), a Balkán-félsziget déli része (9, 13 fok), a Fekete-tenger és környéke, (7, 10 fok) és a délkelet-európai régió (10, 15 fok). A nappali hőmérsékletek Észak- (5, 8 fok), Nyugat- (6, 10 fok), és Közép-Európában (7 fok) egyaránt a sokéves átlag alakultak, ugyanakkor a Pireneusi-félsziget déli részén a nappali csúcs elérte a 30 fokot.

Hózáporok április 7-én Pásztón
Hózápor Salgótarján felett április 8-án
Hózápor a Cserhátban április 8-án

Április 9-től az addigi nyugat-európai középpontú anticiklon keletebbre helyeződésével, valamint az észak-európai ciklon keletebbre vonulásával a hideg levegőt hozó északnyugati szélcsatorna fokozatosan megszűnt, ezzel egy időben az északnyugat-európai ciklon megjelenésével párhuzamosan, mely arrafelé szeles, csapadékos időjárást okozott, előoldalán egyre enyhébb légtömegek áramoltak eleinte Európa délnyugati (17, 24 fok), majd középső (18 fok) része felé. Ennek ellenére a nagyobb térségeket érintő fagyok csupán 11-re szűntek meg.

Április 11-től 12-ig átmenetileg intenzívebb enyhülési folyamat vette kezdetét, de ez tiszavirág életűnek bizonyult.

Április 13-án az Atlanti-térség felől anticiklon húzódott a Brit-szigetek fölé. Ennek keleti peremén ismét hideg levegő árasztotta el Közép- (5, 6 fok), és Észak-Európát (1, 7 fok maximum) és (-4, -10 fokos minimumokkal). Szintén anticiklon uralta a Kelet-európai-síkság időjárását, ahol jóval melegebb idő volt (21, 24) fokos nappali maximumokkal. A hidegfront vonala az Adriai-tengertől (15, 21fok) Közép- Európán (5, 6 fok) át egészen a Balti-tenger keleti részén (6, 9 fok), keresztül a Fehér- (11 fok), illetve a Barents-tengerig (1 fok) húzódott.

Havazás a Mátrában április 14-én
Hózáporok fogságában a Mátra, április 15.

Április 18-án a Balkán-félszigeten kialakult légörvény felhő és csapadékrendszere határozta meg a Kárpát-medence időjárását ezzel együtt hűvös levegő árasztotta el a Kárpát-medencét 10, 11 fokos maximumokkal,  6, 7 fokos minimumokkal, elszórtan záporokkal, zivatarokkal. Ezzel egy időben Európa nagy részén az átlagosnál hűvösebb az idő, 20 fok fölötti értékeket csak a Pireneusi-félsziget délnyugati csücskén (24, 25 fok max.) figyelhettünk meg. Egy igen magas nyomású terület uralkodott a Brit-szigetektől (13, 14 fok) Skandinávián (11, 16 fok max.) át a Kelet-európai-síkság északi részéig (-1, -9 fok minimum) és (16, 17 fok maximum), száraz időjárást okozva az adott területeken.

Zivatarok április 20-án

Április 22-re az Atlanti-óceán fölött elhelyezkedő anticiklon északnyugat felől a Brit-szigetek fölé húzódott (14, 18 fok), melynek hátoldalán egy újabb hidegfront érkezett a Kárpát–medencébe.  A hidegfront, mely a Balti-tenger (10, 15 fok) fölött örvénylő ciklonhoz tartozott, és hidegfrontja Finnországtól (4, 7  fok)  Lengyelországon  (12, 16 fok) át Luxemburgig húzódott – a déli ága a Kárpát-medencét is elérte (18 fok körül) -a délutáni órákban elszórtan záporokat, zivatarokat, néhol jégesőt okozott. Szintén alacsonynyomású légörvények voltak megfigyelhetők Spanyolországtól nyugatra az Atlanti-óceánon, illetve Spanyolországban (15, 20 fok).  

Hidegfronthoz kötődő zivatar április 22-én

Április 25-től ismét némi változás történt. A Norvég, (4, 6 fok) illetve az Északi-tengertől (4, 8 fok) Németországon (12 fok), az Alpokon és a Kárpátokon (13, 18 fok) át egészen a Fekete-tenger (14, 20 fok) partjáig egy magasnyomású légköri képződmény húzódik. Az anticiklon területén leszálló légmozgás az uralkodó, ennek köszönhetően általában több órára kisüt a nap, száraz idő a jellemző. Változékony, sokfelé csapadékos, szeles időt okozó ciklon az Ibériai-félszigettől (19,20 fok) nyugatra, valamint a Kelet-európai-síkság északi részén (9, 10 fok) örvénylik. Emellett még a Balkán-félszigetről (17, 19 fok) jelentenek esőt, záporokat. 

A Kárpát-medence fölé április 24-én szombaton még viszonylag száraz, vasárnap egy gyenge hidegfront előterében 25-én már nedvesebb levegő áramlott, melynek hatására egyre labilisabbá vált a légkör, elszórtan záporok is kialakultak.  Változékony időben lett részünk az ilyenkor szokásosnál továbbra is alacsonyabb hőmérsékleti értékek mellett. Európa nagy részén is az átlagosnál hűvösebb időjárás uralkodott, az Északnyugat- (16, 18 fok maximum), Észak- (4, 8 fok maximum) Európa felett kiépült nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően. Ezen légörvény keleti peremén több hullámban hidegebb levegő érkezett Skandinávia (-7, -12 fok minimum) felől, hatására sokfelé alakultak ki újabb hajnali fagyok. Ciklon tevékenység a Kelet-európai-síkságon (6, 8 fok), és Izland (6, 10 fok) térségében okozott borult csapadékos időt, valamint a Pireneusi-félszigeten (18, 20 fok) egy elöregedő ciklon okozott kiadós esőt. 25 fokos hőmérsékletet meghaladó területekkel csak elvétve találkozhattunk, a Pireneusi-félsziget északkeleti szárazabb részén (24, 27 fok), a Földközi- tenger felől érkező melegebb légtömegek hatására. Ez a hűvösebb, reggelenkénti fagyos (0, -2 fok, néhol -5 fok körüli) kárpát-medencei állapot április 28-ig tartott.

Melléknap jelenség április 28-án

Április 29-én már jóval enyhébb fagymentes reggelre ébredtünk. Mindennek oka hogy a Kelet-európai-síkság (9, 10 fok) feletti középponttal kialakuló nagy kiterjedésű anticiklon nyugati oldalán, valamint a nyugat felől (17, 20 fok) közeledő frontál zóna előterében enyhébb, nedvesebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe (12, 15 fok), kedvezőbb feltételeket biztosítva némi csapadék kialakulásának is.

A következő táblázatban az állomásaink adatai alapján készült átlagokat és egyéb adatokat láthatjátok:

Írta és szerkesztette: viharvadaszok.hu csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük