Újabb esőbomba, légzuhatag (2007.06.13.)

Az első nyári hónap esőbombákat robbantó zivatarai nem álltak meg. A fülledt, párás levegő hatására újabb cellák pattantak ki a délutáni órákban, ezek némelyike felhőszakadás intenzitású csapadékkal öntözte meg a Mátra környékét.

A kép bal oldalán jól kivehető, hogy a hideg levegő gyors süllyedésének hatására downburst jelenség is kialakult a cella peremén. A csapadék által lehűtött, lefelé zúduló hideg levegő a talajnak ütközve oldal irányba indult el, amely magával szállította az intenzív részen hulló eső egy részét.

Az egyik ilyen zivatar Bátonyterenye települését kapta telibe, ahol a hatalmas mennyiségű csapadékvíz utcákat öntött el, garázsokat és pincéket áztatott el.

2007. június 12. kedd – Időjárási helyzet és időjárás jelentés

Az időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget felett ciklon örvénylik. Ennek frontjai mentén gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Hidegfrontja mögött jelentősen visszaesett a hőmérséklet, csúcsértéke sokfelé még a 15 fokot sem éri el. Az elmúlt napokban hűvös levegő érkezett Északkelet-Európa fölé is, ott a több-kevesebb napsütés ellenére a délutáni hőmérséklet csupán 13, 18 fok között alakul. A kontinens nagyobb részének időjárását jellegtelen nyomási mező határozza meg. A térség felett lévő meleg, nagy nedvességtartalmú és labilis légrétegződésű levegőben főként a nappali órákban fordul elő szórványosan zápor zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke a szárazföld jelentős részén 25 és 32 fok között változik. Szerda estig a Kárpát-medencében folytatódik a fülledt, meleg idő, holnap a mainál több helyen kell záporra, zivatarra számítani.

Várható időjárás szerda estig:

A többször erősen megnövekvő felhőzet mellett délnyugaton kevesebb, északkeleten több lesz napsütés. Többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A változó irányú szél zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 27 és 32 fok között alakul, de a tartósan felhős délnyugati tájakon 25 fok körül valószínű.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük