Száraz hidegfront (2007.07.24.)

Tavasszal és a nyár első felében szinte dúskáltunk a szebbnél szebb zivatarokban. A táj üde zöld színben pompázott a folyamatosan kialakuló záporesők életető vízétől, majd minden megváltozott. Egyre forróbb és szárazabb lett időjárásunk, és a természet számára oly fontos folyékony aranyból egyre kevesebb hullott.

A táj látképe megváltozott. A zöld színeket egyre több barna és sárga árnyalat váltotta fel, a növényzet nagy része kiégett a nyári nap kíméletlen ereje hatására. A mögöttünk álló napok perzselően meleg hőmérsékleteket hoztak, néhol 40 fok feletti forróságot is mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nagy izgalommal vártuk hát ezt a napot, hiszen egy gyenge hidegfront vonult át térségünkben. Érkezése azonban hatalmas csalódás volt…

A front átvonulása olyan volt, mintha egy forró sivatag fölé érkezve kiszáradna, feloszlana, ráadásul pont a szemünk láttára. A felhőzete már távolról nézve is igen érdekes volt, a peremén emelkedő gomolyfelhők igen alacsonyak maradtak, tetejük kiszáradt (1.kép). Gyenge záporesőt is sikerült valahogy kipréselnie magából, de ez jelentéktelen mennyiség volt (2.kép).

Érkezését erőteljes széllökések kísérték, a felhőzete is látványosabbá fejlődött, de ettől többet nem tudott kisajtolni magából. A lent látott, jobb alsó sarokban megbújó képen jól érzékelhető, milyen alacsonyan volt a gomolyfelhők teteje.

Bár sok csapadékot nem hozott az átrobogó hidegfront, a levegő felfrissült, és a következő napok időjárására is hatással volt. A naplemente azonban kárpótolt minket, csodaszép színekbe öltözött az esti égbolt.

Az időjárási helyzet Európában 2007.07.24-én:

A balti államok fölötti középponttal örvénylő ciklon hidegfrontja mentén – Finnországtól a Balkán-félszigetig – a gyakran megnövekvő felhőzetből többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. Egy másik ciklon a Brit-szigetek térségében okoz újabb esőt, záport. Európa délnyugati vidékén egy anticiklon alakítja az időjárást, általában kevés felhő van az égen, csapadékról nem érkezik jelentés. Továbbra is igen meleg az idő a Földközi-tenger keleti medencéjében és a Balkán-félsziget egy részén, a hőmérséklet csúcsértéke többfelé meghaladja a 40 fokot, helyenként 45 fokot is mértek. A kontinens északnyugati, északi vidékén jóval hűvösebb az idő. A Skandináv-félsziget és a Brit-szigetek egy részén napközben is 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását a korábbinál több fokkal hűvösebb, alapvetően száraz levegő határozza meg, ezért erősödő éjszakai lehűlésre, az elmúlt napokhoz képest mérsékeltebb nappali felmelegedésre lehet számítani.

Hazánkban történt ezen a napon:

Kedden eleinte országszerte napos idő volt, majd déltől nyugat felől erősen megnövekedett a felhőzet, és először a Dunántúlon, majd a Dunától keletre is egyre több helyen alakult ki zápor, zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke délen és keleten 35, 40, nyugaton és északon 28, 34 fok között alakult. Délutántól megerősödött az északnyugatira forduló szél, többfelé viharos széllökések is voltak. Az éjszaka első felében még délen és keleten fordultak elő záporok, zivatarok, majd megszűnt a csapadék. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége többnyire csapadéknyom és 8 mm között alakult, helyenként mértek 10 mm-t meghaladó értéket. Hajnalra 10, 18 fok közé hűlt le a levegő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük