Hatalmas pusztítás a Mátrában (2007.07.23.)

A viharok sokszor hosszú ideg gyógyuló mély sebeket hagynak maguk után. Épületeket, autókat, egyéb ember alkotta tárgyakat rongálnak meg, de a természetben is hatalmas károk okozói lehetnek. Így volt ez a június 21-én tomboló vihart követően is, amikor a Mátra nyugati oldalát sújtó erőteljes kifutószél következtében nagyobb területen dőltek ki, vagy törtek derékba a méretesre nőtt bükkfák.

Megdöbbentő látvány volt a fák között sétálni. Azon tűnődtünk milyen érzés lett volna ezt a pillanatot itt, a fák között átélni. Imádjuk a dörgések, a viharos kifutószél hangját, de ami ebben az erdőrészben akkor történt…félelmetes lehetett.

Köztudott, hogy a bükk sekély gyökérzete miatt igen sérülékeny a viharos széllökésekkel szemben, emiatt viszonylag könnyedén képes kifordulni a talajból. Itt azonban nem csak gyökerestül kifordult fákat láttunk hanem olyanokat is, melyek derékba törve adták meg magukat a szél támadásának.

Kíváncsiak lettünk volna milyen erejű kifutószél pusztított ezen a területen. Mivel a legtöbb fa ugyan azon irányba dőlt ki, a forgószél lehetőségét kizártuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük