Zivatarrendszer peremfelhővel (2007.06.21.)

2007 nyarán a nagyszámú narancsriasztás mellett, 4 alkalommal került sor piros riasztás elrendelésére. A legmagasabb fokozatot egy alkalommal, június 21-én az ország teljes területére adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Egy északnyugat felől érkező hidegfront mentén sokfelé alakult ki heves zivatar.

Ezen a délután mi a Cserhát hegyvonulatai között autóztunk, itt találkoztunk a zivatarrendszert övező peremfelhővel.

A rendszer érkezését megelőzően egyre erősödött a szél. A hegyek felett szinte folyamatos villogás volt megfigyelhető melyet szűnni nem akaró morajlás kísért. A peremfelhő egyre közelebb araszolt, látványos felhőkavalkád rajzolódott ki előttünk.

A zivatarlánc hatalmas sebességgel robogott, nem is igazán volt időnk élvezni a csodálatos látványt. Egyik pillanatról a másikra nappali sötétség lett úrrá a tájon, félelmetes helyzet alakult ki.

A front érkezését követően viharossá fokozódott a szél, és látványos CG villámok hosszú ideig tartó kisülései díszítették a korom fekete égboltot.

Meteorológiai háttér

2007. június 20. szerda

Az időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkságon sekély ciklonok hatására többször erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan alakul ki eső, záporeső, zivatar. A középpontjával a Brit-szigetek térsége fölött örvénylő ciklon felhős, gyakran csapadékos időt okoz Északnyugat-Európában. A két időjárási rendszer között Izlandtól, a Skandináv-félszigeten keresztül egészen Közép-Európáig anticiklon található, amelynek területén túlnyomóan napos, száraz az idő. A legmagasabb hőmérséklet északon általában csak 12 és 20, kontinensünk középső részén 25 és 33 fok között alakul, sőt a mediterrán térségben helyenként 35, 37 fokot is mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé egy északnyugat felől közeledő hidegfront előtt egyre melegebb, eleinte még száraz, holnap már nedvesebb levegő áramlik, ezért tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Előrejelzés Magyarország területére

Csütörtök késő délutántól, estétől egyre többfelé valószínű zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. Időnként megélénkül, holnap a Dunántúlon többfelé megerősödik a déli, délkeleti szél, zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 32 és 37 fok között, északkeleten 30 fok körül valószínű.

One thought on “Zivatarrendszer peremfelhővel (2007.06.21.)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük