Szupercella villámfényben (2007.06.22.)

Eszméletlen gyorsan peregtek az események 2007-ben. A példátlanul meleg hőmérséklet mellé, nedves, labilis rétegződés párosult, vagy egy nyugati irányból érkező hidegfront hozott újabb heves viharokat. Nem történt ez másképp ezen az este sem, amikor az előző naphoz hasonló front vonult át nyugatról kelet felé az országon, de ez már inkább csak az ország északi negyedét érintette, heves zivatarok végül inkább csak az északi határ közelében (Komárom-Esztergom, Pest megye északi része, Nógrád) fordultak elő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat újra piros riasztást léptett érvénybe, de az előző nappal ellentétben ez már inkább az ország északi régióira korlátozódott.

Nagyon tisztán emlékszem erre a péntekre, mivel egy családi program okán Heves városába utaztunk. Valamikor az esti órákban arra lettem figyelmes, hogy folyamatos, szinte szünet nélküli villámtevékenység kezdődött az északi horizonton. Ekkor még nem állt rendelkezésünkre internettel rendelkező mobiltelefon, így az aktuális radarképet nem tudtam megnézni. A felhő villámok folyamatos cikázása elárulta, hogy nagy valószínűség szerint szupercellával lesz dolgunk. A fényképező masinát vállamra csaptam, és gyors léptekkel egy pár száz méterre fekvő gyümölcsös kerítése mellé rohantunk, ahol villámgyorsan felállítottam az állványt. A cella valami elképesztő tűzijátékot produkált és nagyon közel volt hozzánk. A szél viharossá fokozódott, a háromlábú segédemet meg kellet támasztani, hogy el ne sodorja.

Kétségbeesett nyomkodás vette kezdetét…mivel a gép új volt, nagy izgalmamban azt sem tudtam mit állítsák be hirtelen. A fejemben mindenféle gondolat futkározott…hosszú expo, végtelenítés, rekesz, de semmit sem sikerült beállítanom. A hatalmas technikai harc közepette egy pillanatra felnéztem, és valami brutális pillanatkép jutott el az agyam képfeldolgozó rendszerébe. Az egyik villámfényben búgócsigára emlékeztető forma bukkant elő, földbe gyökerezett a lábam. Ezt mindenképp el kell csípnem – mormogtam magamban – majd a fenevad felé fordítottam a fegyvert…

A szél fel akart lökni, már hideg esőcseppeket is éreztem az arcomom. Ha a következő percekben nem lesz szerencsém, nem tudom ezt a szépséget megörökíteni. Hirtelen nappali világosság, a fényképező éppen exponálási fázisban duruzsolt. Sikerült? Megtekintés üzemmódba váltottam, és mosoly ült ki az arcomra. Bár nem látszódott teljes egészében az, amit az első villanásnál láttam, mégis örültem ennek a fotónak.

A fenevad

A fotó jobb oldalán jól látható a szupercella mezociklonja, az erőteljes forgó mozgásra utaló felhőzettel. Egy két percet tudtam még maradni, mivel egyre közelebb került hozzám a cella. Próbáltam egy picikét a beáramlásra zoomolni, és nagy szerencsémre egy másik fotót is sikerült elcsípni.

Kár, hogy a fák elég nagy részt kitakartak a feláramlásból, így nem láttam mi történt a talaj közelében.

Pár perc elteltével futásnak eredtünk és a családi ház teraszáról figyeltük a folyamatosan villódzó mezociklon tetejét. Irreális volt az egész… olyan volt mintha egy time-lapse videót néztem volna, ahol az összes fotó tartalmazott volna egy kisülést.

Meteorológiai háttér

2007. június 21. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek felett ciklon örvénylik. Ennek hidegfrontja Nyugat-Európa felett húzódik. Hatására a térségben gyakran erősen felhős az ég, többfelé fordul elő zápor, zivatar. Hosszan elnyúló frontrendszer okoz változékony, többfelé csapadékos időt a Kelet-európai-síkságon is. A Földközi-tenger környékén és Közép-Európában ugyanakkor anticiklon határozza meg az időjárást. Ezeken a területeken sok a napsütés, és csak néhol fordul elő zápor, zivatar. A legmagasabb hőmérséklet kontinensünk középső és déli részén általában 28 és 35 fok között alakul. A sokévi átlagnál hűvösebb az idő Nyugat- és Észak-Európában, ahol a délutáni hőmérséklet többfelé még a 20 fokot sem éri el. Péntek estig változatosan alakul a Kárpát-medence időjárása, az éjszakai hidegfront után holnap délutántól ismét egyre több helyen valószínű zápor, zivatar, de a nagy meleg egyelőre alig mérséklődik.

Előrejelzés Magyarország területére

Ma késő délutántól nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik, majd éjszaka csökken a felhőzet. A késő délutáni, esti órákban többfelé várható zápor, zivatar. Holnap eleinte túlnyomóan napos, száraz idő lesz, majd délutántól ismét erősen megnövekszik a felhőzet, és záporokra, zivatarokra kell számítani. Mindkét napon felhőszakadás és jégeső is valószínű. A gyakran élénk déli szél az esti, éjszakai órákban átmenetileg északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, zivatarok idején viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16, 21 fok között, de nyugaton csak 15 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 29 és 34 fok között valószínű.

One thought on “Szupercella villámfényben (2007.06.22.)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük