Késő esti zivatarok (2007.06.23.)

Az esti órákban labilis légrétegek alakították térségünk időjárását. Többfelé alakult ki zivatar, melyek az éjszakai órákban is aktivitást mutattak.

A naplementét követően magasra törő congestusok jelezték, hogy villámfényes éjszakára van kilátás.

Folyamatos keletkezés

A sötétedést követően még maradtak aktív cellák, de ezek villámaiból már csak egy-kettőt láthattunk.

Meteorológiai háttér

2007. június 22. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Változatosan alakul Európa időjárása. A keleti területeken, az Ural előterében egy frontrendszer húzódik, amely mentén erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, és a hőmérséklet helyenként a 15 fokot sem éri el. A Lengyel-alföld feletti középponttal ciklon örvénylik. Ez a ciklon csütörtök este, éjszaka Közép-Európa térségében többfelé okozott heves záporokat, zivatarokat. A ciklon előoldalán igen meleg levegő áramlik, így a Kárpát-medence keleti részén, a Kárpátoktól keletre továbbra is kánikulai meleg van. Ciklon található a Brit-szigetek felett is, Franciaországban, Németországban, az Alpok előterében ismét több a felhő, helyenként esik az eső. A kontinensen csendes, nyugodt idő a Földközi-tenger menti országokban van, ahol sokat süt a nap, és a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 25 és 31 fok között alakul, de a Balkán-félszigetről helyenként 35 fok feletti hőséget jelentenek. Szombat estig a Kárpát-medencén egy újabb hidegfront vonul át, szombaton tovább mérséklődik a nagy meleg.

Előrejelzés Magyarország területére

Szombaton több órára kisüt a nap, elszórtan lehet zápor, délen és keleten zivatar. A délnyugati szél élénk, a Dunántúlon helyenként erős lesz, majd estétől többfelé erős nyugati, északnyugati szél várható. Zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 31 fok között alakul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük