Üllővillámok kereszttüzében (2007.07.09.)

Egy igen emlékezetes zivatarral volt dolgunk ezen az éjszakán. A délutáni órákban úgy döntöttünk, hogy kedvenc „vadlesünkre” a Pécs-kő szikla tetejére verünk tábort, és innen kísérjük figyelemmel a cellák alkulását.

Már a késő délutáni órákban is kialakult egy-egy zivatar az északi határ túlsó oldalán, de ezek még nem érintették térségünket.

Zivatar Szlovákia területén

A naplementét megelőzően még nem igazán volt aktív a légkör, kicsikét kezdtük reményét veszíteni a zivataros éjszakának. Ettől függetlenül nem volt rossz kedvű a csapat, a gomolyfelhők hiányában kevésbé látványos fotózásba kezdtünk… 🙂

Kőkemény csapat, a kőkemény szikla tetején.. 🙂

A sötétedést követően aztán megváltozott minden. Salgótarján fényei mögött rikító lecsapóvillámok jelezték, nem jöttünk hiába!

Mivel sötét volt nem igazán éreztük biztonságba magunkat a megkopott vulkáni kúp tetején. A villámok is nagyon közel kerültek hozzánk, ezért gyors léptekkel a pár kilométerre lévő autó felé rohantunk. A villámok már nagyon közel csapkodtak, miközben nagyon hidegre hűlt le a levegő.

Mivel nem igazán volt időnk megfelelő pozíciót keresni a villámfotózáshoz, egy nem túl jó kilátással megáldott út széléről kezdtünk neki a projektnek. Az üllővillámok látványos játéka vette kezdetét, fantasztikus élményben volt részünk. Az egyiket szarvasbogárnak neveztük el, őt látjátok a következő felvételen.

Szarvasbogár

A felhővillámok fényei szinte folyamatosan megvilágították az eget nappali világosságot szórva a környékre.

Meteorológiai háttér

2007. július 8. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Középpontjával a balti államok felett nagyméretű ciklon örvénylik. Hatására a Skandináv-félszigeten és a Kelet-európai-síkság északi felén többnyire erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső. Sekély ciklon okoz változékony időt Franciaország térségében is, itt a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből többfelé fordul elő zápor, zivatar. A Földközi-tenger térségében és Közép-Európa déli vidékein ugyanakkor döntően anticiklon határozza meg az időjárást. Ezeken a területeken a sok napsütés mellett csak időnként növekszik meg a felhőzet, és csupán néhol fordul elő zápor. Hűvös az idő a kontinens északi, északkeleti területein, a hőmérséklet csúcsértéke 16 és 21 fok között alakul, de Fehéroroszországban helyenként napközben sem mérnek 14, 15 foknál melegebbet. Ezzel szemben a Földközi-tenger menti országokban a délutáni órákra többnyire 30, 37 fokig melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé eleinte meleg, száraz léghullámok érkeznek, majd holnap délután egy közeledő hidegfront hatására egyre többfelé kell záporra, zivatarra számítani.

Előrejelzés Magyarország területére:

Hétfőn eleinte napos idő lesz, majd főként északon, északnyugaton erősen megnövekszik a felhőzet, és a délutáni óráktól egyre több helyen várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. A gyakran élénk, néhol erős délnyugati szél holnap a Dunántúlon északnyugatira fordul, és sokfelé megerősödik. A Kisalföldön, illetve zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 30, 35 fok között alakul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük