Záporok, zivatarok délutánja (2007.07.11.)

A csapadékos, záporokkal zivatarokkal tarkított időjárás tovább folytatódott, és a délutáni órákban újabb öntözés vette kezdetét országszerte. Hófehér gomolyfelhők emelkedtek a magasba, kellemes klímát teremtettek az Északi-középhegység térségében.

A nehéz súllyal felvértezett felhők aztán elengedték a csapadékot, záporeső vette kezdetét, néhol szivárvány is megfigyelhető volt.

Meteorológiai háttér

2007. július 12. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Skandinávia felett egy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé, illetve Németország és Lengyelország felett gyakran erősen felhős az ég, és többfelé eső, záporeső is esik. A térséget hideg levegő tölti ki, ezért a csúcshőmérséklet többnyire 20 fok alatt alakul, délebbre, a Kárpát-medence térségében azonban már 20, 25 fok is van. Lappföldtől kiindulva a Kelet-európai-síkságon keresztül egészen az Égei-tengerig hullámzik az a hidegfront, amelynek keleti, meleg oldalán dél felől meleg levegő áramlik észak felé. Ennek hatására a délutáni órákban Oroszországban 28, 33 fokot mérnek, de délebbre, Görög- és Törökországban 38 fok is előfordul. Csak az említett front mentén van sok felhő az égen – ott heves záporok, zivatarok is kialakulnak -, attól keletre túlnyomóan derült az ég. A Földközi-tenger nyugati medencéjében anticiklon alakítja az időjárást, arrafelé a többórás napsütés hatására többfelé 25 fok fölé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence fölé egyre melegebb, de még változó nedvességtartalmú levegő érkezik, ezért a sok napsütés mellett néhol még elképzelhető csapadék.

Magyarország időjárása

Szerdán a 4-10 órás napsütés mellett elsősorban délen és keleten volt több a felhő. Napközben elszórtan alakult kis záporeső, egy-egy zivatar. Éjszaka a keleti megyékben fordult elő többfelé eső, záporeső. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 11 mm között változott, de Egerből 22, Szarvasról 23, Szentlélekről 26 mm-t jelentettek. A Dunántúlon néhol erős északnyugati szél fújt. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 24 fok között alakult. Hajnalra 7 és 13 fok közé hűlt le a levegő. Délelőtt keleten erősen felhős volt az ég, és arrafelé több helyen fordult elő eső, zápor, nyugaton viszont mindenütt kisütött a nap. Később keleten is csökkent a felhőzet, ugyanakkor arrafelé a napsütés hatására gomolyfelhők képződtek, és záporok is kialakultak. A hőmérséklet 11 órára 17 és 23 fok közé emelkedett. A Balaton vizének hőmérséklete Siófoknál ugyanekkor 20 fok volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük