Hó és hódara záporok (2008.03.13.)

A hózáporok világa egy teljesen egyedi világ. Megjelenésük leginkább egy nyári zivatar leszakadt üllőjére hasonlít, amely a föld felszínét érintve robog keresztül a tájon. Ha a magasból készítenénk egy time-lapse videót róluk, valószínűleg egy iskolai krétához hasonlóan fehér sávot húznának maguk után, főleg ha egy zöld vetés fölött haladnának el éppen.

A klímaváltozás hatására sajnos egyre kevesebbet látunk ezekből a szépségekből. A világ is teljesen átalakult, melyben a médiának is hatalmas szerepe van. Az egyre fiatalabb generáció újságíróit már egészen más döbbenti meg mint minket. Nagyon jó példa erre a márciusi vagy áprilisi hóesés , amely pár évtizeddel ezelőtt abszolút de nem számított szenzációnak. Mi úgy gondoljuk, hogy nem a tavaszi hóeséssel van a fő probléma, hanem az átlag feletti enyhe téli hónapokkal. Nem hiába hívták régen bolondos hónapnak az áprilist, hiszen a 10-15 fokos napsütést gyakran váltotta fel egy-egy hevesebb hózápor vagy hózivatar, melyet követően jókat hógolyóztunk a szikrázó napsütés melegében, néha rövid ujjú pólóban. A Mátra magasabban fekvő csúcsai sokszor még májusban is fehér színben pompáztak, az öregek mindig azt mondták: „Amíg a Mátra fehérben van, nem jön meg az igazi tavasz! ” És hol tartunk most ehhez képest? Már a Mátrában is ritkán alakul ki tartós hótakaró, egyre kevesebb a hóval borított napok száma.

Hiányoznak is nagyon az olyan napok, mint amilyen ez volt. A nappali hőmérséklet már 10-15 fok között tetőzött, mégis a délutáni/esti órákra látványos hózáporok alakultak ki az északi régióban.

Hózápor Salgótarján térségében

Ezeket a csodaszép tömböket picit délebbről is sikerült megörökítenünk, szépen mutattak ebből az irányból is.

Hózápor

A késő délutáni órákban az egyik tömb hátoldalán formás mammatus felhők formálódtak, egy rövid ideg a lemenő nap sugara is megvilágította a lefelé csüngő cicik egy részét. 🙂

A nap egyre lejjebb kúszott és a hózáporok folyamatosan veszítettek erejükből. A szél elcsendesedett, narancs színben úszó nyugalom vette kezdetét. Kiszálltunk az autóból, kabátunkon lassan hulló hódara kopogása hallatszott. Felejthetetlen élmény volt ez az egész, örök időre velünk maradt a pillanat…

Naplemente, szélcsend, hódara

A következő képgalériában a nap legjobb pillanatait nézhetitek meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük