Záporos délután

Nem csak a heves zivatarok képesek látványos felhőzetet növeszteni. A kék ég alatt magasba törő, hófehér gomolyfelhőkből hulló záporeső is csodás látványt nyújthat, de a hűvösebb helyzetekben átrobogó, villámtevékenységgel nem járó gyors záporok sokszor egy félelmetes szupercella alakját is felvehetik, vagy látványos peremfelhőt növeszthetnek.

Ezen a napon is valami hasonló dolog történt. Bár az ország több pontján pattantak ki zivatarok, itt a Mátra térségében viszonylag hűvös idő uralkodott, nem volt elég energia a zivatarok táplálásához. Lokálisan, egy-egy zivatarból nagyobb mennyiségű eső is hullott, Pakson például 70mm esőt mért az Országos Meteorológiai Szolgálat automatája.

A viszonylag zárt felhőtakaró kíséretében azért egy viszonylag látványos, kisebb peremfelhőt is produkáló záporocska okozott pár szépséges pillanatot nekünk.

A környéken kialakult csapadék hatására igen párássá vált a légkör ami a záporok által keltett szelek hatására, a Mátra oldalának csapódva látványos alakzatokat hozott létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük