Hó és hódara záporok, ahogy mi szeretjük!

Imádjuk a hózáporokat! Ezen csapadéktömbök megjelenése igen színes palettán mozog. A legszebb amikor a mélykék ég tengerében születnek látványos gomolyfelhők képében, az aktív szakaszban néha el sem tudjuk különíteni a csapadéksávot a nagyon alacsony felhőzettől. A zivatarokhoz hasonlóan látványos üllőt is emelhetnek a magasba, valamikor azonban vertikális kiterjedésük igen minimális, nagyon hamar eljegesednek.

Szombaton a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett 3-6 órán át sütött a nap. Keleten, északkeleten elszórtan, másutt több helyen alakult ki hózápor, hódarazápor. Többfelé fújt erős, helyenként viharos északnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 2 és 5 fok között változott.

Már a délelőtti órákban igen csodálatos látvány tárult elénk. A Tátra felett magasba törő, nyarat idéző üllők világítottak a kék égbolton.

Bámulatos üllők a Tátra felett..

A Cserhát térségében bámulatos gomolyfelhők alakultak, öröm volt nézni a folyamatos keletkezés eredményét. Fantasztikusan éreztük magunkat, próbáltunk minél több pillanatot megörökíteni.

Az első hózáport Mátraterenye településén csíptük nyakon. Érkezését szokás szerint erőteljes, jéghideg kifutószél jelezte. A távolban elterülő erdő egyre nagyobb homályba borult, a hópelyhek nagy sebességgel érkeztek hozzánk.

A hózápor nagy sebeséggel robogott tovább délkeleti irányba, így az előttünk lévő látómező gyorsan kitisztult. Ez a csapadékmentes időszak azonban nem tartott sokáig, futószalagon érkezett hozzánk a következő páciens. Alig pár perc elteltével újabb hóömlés kezdődött, hatalmas pelyhek kíséretében érkezett hozzánk a következő hózápor. Laci barátom átfagyott testén nagyon jó látható volt a hópelyhek mérete, kitartóan filmezett a szél és hó igen csípős ostroma ellenére… 🙂

A hózápor távozását követően autóba ültünk, hogy a csonttá dermedt végtagjainkat kiolvasszuk a járó motor adta kellemes melegben. Amint újra akcióra kész állapotba kerültünk, Bátonyterenye felé vettük az irányt. Útközben egy hódarazápor jóval barátságosabb társaságát is élveztük, mesés élmény volt a fűben pattogó hungarocell érdekes játéka.

Az egyik dombtetőről készítettük a következő fotót melyen jól látható a térségben kialakult hózáporok eljegesedett felhőzete.

Salgótarján külterületéről aztán újabb bámulatos látvány tárult elénk. Itt már nem zavart be a kilátásba egyetlen közeli hózápor sem így a távolabbi cellákra igen jó kilátás nyílt.

Egy mesés panoráma

Az est beköszöntével egyre kevesebb energia volt már a légkörben, a délelőtti, Tátra felett kialakult hózáporokhoz hasonló felhők tűntek fel a távolban.

Nagyon szerettük ezt a napot hiszen látványban igen változatos pillanatokat produkáltak a gyorsan robogó hózáporok.

Van azonban egy igen negatív észrevételünk is amit mindenképp szeretnénk megemlíteni a hózáporokkal kapcsolatban. Évről évre sajnos egyre kevesebb a sarkvidéki eredetű levegőhöz köthető hidegbetörések száma, ennek következményeként évről évre csökkenő tendenciát mutat az erőteljesebb hózáporok esetleg hózivatarok megjelenése a Kárpát-medencében. Nem tudjuk, hogy ez a tendencia milyen irányba változik majd a következő években, minden esetre aggasztóan csökken az őszi és téli konvektív csapadékot produkáló események száma. Nagyon bizakodunk abban, hogy a globális klímaváltozást sikerül majd féken tartani és a következő évtizedben nem szabadul ránk egy erőteljesen megváltozott időjárás, ahol ezek a hózáporok már csak mutatóban bukkannak fel térségünkbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük