Összeáramlás szülte heves zivatarok jéggel, légzuhatag kíséretében (2009.06.11.)

A középpontjával a Balti-tenger déli része fölött örvénylő ciklon markáns hidegfrontja hozott záporokat, illetve zivatarokat térségünkbe.

A délutáni órákban korom fekete felhőalapok alakultak egy viszonylag hosszan elnyúló sávban, amely egy délnyugat-északkelet tengely mentén volt megfigyelhető. A levegőt szinte harapni lehetett a magas páratartalom miatt, szédületes sebességgel robbant be az égbolt felettünk. Szinte az egész horizont elsötétedett, majd rövid időn belül, tőlünk déli irányba indult be az első zivatar.

Erőteljes villámtevékenység kezdődött előttünk, de rövid idő elteltével már az egész „rendszer” hatalmas felhővillámokat is kreált a még csapadékmentes területek felett is. Szinte folyamatos volt a morajlás, eszméletlen érzés volt az egész. Szinte percek teltek csak el az fent látott cella születését követően, és tőlünk délkeleti irányba is csapadékhullás indult.

A tőlünk délre, elsőként kialakult zivatar porszívó módjára szívta magára a meleg, nedves levegőt, oldalán egy örvénylő, tubára emlékeztető nyúlvány is megjelent.

Szépen lassan a fejünk fölé kúszott a cella, pár perc elteltével már jégszemek potyogtak belőle.

A jeges pillanatokat egy légzuhatag követte, volt itt minden ami egy viharvadász szívét megdobogtatja.. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük