Havaseső zápor szivárvánnyal

Tegnap délután egy északnyugat felől érkező multicellás záportömb közelítette meg Salgótarján térségét. Ha az OMSZ radarképe alapján ítéltük volna meg ezt a csapadéktömböt, nem igazán hozott volna izgalomba. (mintha alul mérte volna a csapadék intenzitását, ellenben egy külföldi oldal radarképe teljesen mást mutatott) Az érkező záporokat Salgótarján déli részén vártuk meg, ahol az érkező góc szintén déli részén vertünk tábort. Az egyre közelebb araszoló csapadéktömb egy picikét veszített ugyan intenzitásából, de nem sokkal azelőtt, hogy elért volna minket újabb látványos, sötét alappal bíró tornyokat emelt a magasba.(1.kép)

1.kép

A zápor egyre közelebb kúszott hozzánk, miközben a délnyugati irányban leskelődő nap sugarai utat találtak a felhők kavalkádja között. Egyik pillanatról a másikra egy csodaszép szivárvány díszítette az északi égboltot, amely csak pár percre ugyan de festői színeket kölcsönzött a tájnak.(2.kép)

2.kép

A csapadéktömb megerősödött déli része közben egyre közelebb kúszott hozzánk, és látványos csapadéksávokat engedett útjára.(3.kép)

3.kép

Eddig a pillanatig az akciókamera is akcióban volt, és time-lapse üzemmódban rögzítette a látottakat.:) (1.videó)

1.videó

A zápor szépen a fejünk fölé kúszott amelyből hóval, és jéggel kevert eső hullott. Eközben az északi oldalon egy igen erőteljes csapadékgócot produkáló tömb kelt életre, ennek látványa egy nyári felhőszakadást idéző zivatarra emlékeztetett. Titkon reménykedtünk is abban, hogy megdörren az ég, nem csodálkoztunk volna rajta. (3.kép)

3.kép

A kamerát is próbáltuk erre a csapadékgócra összpontosítani, így észak felé fordítottuk azt. Ezen a time-lapse videón ezen zápor távozását láthatjátok, miközben a hátoldalon gyenge mammatus kezdemények is megfigyelhetők voltak. (2.videó)

2.videó

A panoráma felvétek mellé még egy pár fotó, amin szintén nagyon látványos pillanatokat láthattok.

Szép nap volt, csak így tovább március!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük