Szélsőségek időszakát éljük

Egy hónappal ezelőtt még azon aggódtunk, hogy mikor jön már végre a várva várt csapadék. A mögöttünk álló ősz, tél, és tavasz nagyon kevés csapadékot hozott, ezért víz hiányában alig akart észhez térni a természet Április hónapban. Aztán valami történt…az időjárás kegyes lett hozzánk, és a fagyos szentek végre nem csak száraz hideg levegőt hoztak – mint a mögöttünk álló évek nagy részében- hanem csapadékot is. Örültünk, és boldogan néztük az egyre inkább viruló növények üde zöld színét, és hálát adtunk, hogy nem okoz nagyobb galibát az extrém száraz periódus. Teltek a napok, és az eső mellé erőteljes lehűlés is párosult, ami a hegyekbe havazást is hozott.

Nagy izgalommal osztottam meg barátaimmal, hogy a május hónap végre 40-50 mm körüli csapadékot produkált, ami nagy örömünkre szolgált. A csapadékos időjárás folytatódott, és folyamatosan gyűltek a milliméterek. Már 79… mondtam büszkén , de valahol belül már egy kis napsütésre vágytam. Imádom az esőt, és nem igazán kedvelem az extrém meleget sem, de titkon egy kis változásra vágytam. Kaptunk is pár napot a jóból, de nem tartott sokáig. És a milliméterek tovább híztak. 90, 101, 123, 145. A tegnapi zivatarokból 23 mm jött le, majd eljött a Szerda. Munkából hazafelé jövet hatalmas felhőszakadás szakadt a nyakamba Budapesten, majd a 21-es útra érve a következő látvány fogadott:

A radaron mindenfelé piros paca, tubák, tornádó, felhőszakadás. A milliméterek tovább gyarapodtak, és valamikor délután újabb 17 mm-t öntöttem ki a csapadékmérőből.

Elcsendesedett, majd sötétedés előtt a Mátra irányába tekintettem…valami megint kezdődik!

Azóta is egyfolytában esik, és isten tudja mennyi van már megint az edényben. 5-10-20? Ha csak a tegnapi 23, és a ma délutánig mért 17 összegét nézem az is 40 mm, 2 nap leforgása alatt. Ehhez még nem adtam hozzá, azóta leesett mennyiséget. Hol járunk már? 170-180? Őszintén megmondom már nem tudom követni, mert nem írtam fel pontosan a folyamatosan kiöntött mennyiséget…eddig nem is nagyon volt rá szükségem, mivel könnyen meg tudtam jegyezni.

Holnap újabb nagy mennyiségű csapadékra van kilátás, de a talaj már nem képes elnyelni ezt a rengeteg vizet. A következő időszakban egyre nagyobb esély van villámárvizek kialakulására, ezért nagyon oda kell figyelni a hegyvidéki térségben élőknek. Ahogy hallom a tetőn kopogó eső hangját az jár a fejemben, hogy a Mátra környéki településeken nincs-e valahol ilyen veszély ebben a pillanatban is.

Kisebb-nagyobb folyóvizeink is igencsak meghíztak, és a meder legfelső részeit mossák.

Aszály majd árvíz…normális ez? Nem. A klímaváltozás hatása egyre érezhetőbb, amely a szélsőségekben mutatkozik meg. Bele sem merek gondolni mi lesz itt tíz év múlva…tikkasztó hőség? Extrém szárazság? Hóviharok? Tornádók? Senki sem tudja. Egyenlőre az előttünk álló nyár is egy nagy kérdőjel. A média mindenféle hírrel rémisztget miszerint extrém forró nyarunk lesz. Én csak legyintek az efféle hírekre hiszen lassan egy nappal sem látunk előre. A CFS modellje teljesen átlagos hőmérsékletű nyarat jósol nekünk, amely nagy valószínűség szerint csapadékos időjárásra utal.

Forróság vagy átlag? Szeptemberben ez is kiderül…

-LN-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük