48 óra alatt újabb 73 mm

Ma reggel amikor a csapadék mérőre pillantottam már nem is lepődtem meg, pedig a tegnap délután kiöntött 17 mm-t követően újabb 33 nézett rám vissza a tölcsér fenekéről. Kedden 23 mm hullott így 48 óra alatt 73 mm eső zúdult ismét Mátra környékére. Ezt a mennyiséget persze Pásztó városában mértük, ettől jóval nagyobb kilengések lehetnek akár pár kilométeres körzetben is. A Mátrára egyébként is jellemző, hogy a nálunk lehullott mennyiség akár többszöröse is leeshet, ezért nagyon kíváncsi lennék több mérőhely adataira is a térségből. Csapatunk tagja Laci – aki Salgótarján egy magasabb pontján már évtizedek óta készít feljegyzéseket napi rendszerességgel- hamarosan megosztja majd velünk mennyi eső hullott összesen náluk május hónapban.

14 óra termése a közelben lévő Nagybárkány településén ( tegnap délután öt órától, ma reggelig hétig hullott mennyiség )

Egy rövidke autózás során lehetett csak igazán látni, milyen sok eső is esett a mögöttünk álló pár napban. Az útburkolaton kavics, sár, és a folyamatosan hömpölygő víz olyan érzést keltett mintha a trópusokon lennénk. Hasznos települését elhagyva egy érdekes látvány fogadott. Első nekifutásra úgy tűnt mintha egy fa dőlt volna az út közepére, de ez a szerencsétlen egy mini földcsuszamlásnak köszönhetően került az úttest szélére.

A Pásztót átszelő Kövecses-patak is nagyon dolgozik azon, hogy ezt a rengeteg vizet minden gond nélkül a Zagyvába vezesse.

Az előttünk álló hétvégén valamivel szárazabb időszak köszönthet ránk, így egy picikét stabilizálódhat az aktuális állapot. A jövő héten már jóval magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, ellenben újabb zivatarok alakulhatnak ki a labilis rétegződésnek köszönhetően. Ha kedvező feltételek lesznek ahhoz, hogy újabb felhőszakadások alakuljanak ki, a villámárvíz veszélye még továbbra is ott lebeg a levegőben…

One thought on “48 óra alatt újabb 73 mm”

  1. Az áprilist is meghazudtoló szeszélyességet mutatott a május. A csapadék mennyisége 163 mm re sikeredett. A hónap érdekességéhez tartozik az is, hogy ebben a májusi hónapban nappali maximumként 6.9 fokot is mutatott a hőmérő higanyszála, míg áprilisban nem volt ilyen alacsony érték délutáni órákban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük