Peremfelhős hadigépezet Fonyód felett (2021.07.17.)

A nyár számunkra nem telhet el balatoni nyaralás nélkül, idén sem volt ez másképp. Titkon mindig abban reménykedünk, hogy a vízparton töltött időszakban zivatart, esetleg hevesebb dolgokat is látunk majd. A mögöttünk álló években sajnos csak igen kevés ilyen nappal ajándékozott meg szeretett tavunk, de valami pici dologgal mindig szolgált még az időjárás.

17-én, szombaton, az esti órákban egy kisebb rendszer érkezett déli irányból a Balaton térségébe.

Ebben az időszakban egy hevesen tiltakozó trágyagilisztát próbáltam feltűzni a feeder bothoz tartozó zsinór végén himbálódzó horogra. Nagy szerencsénkre igen éhesek voltak a balatoni keszegek, így érdemes volt a parton üldögélni, és mint utólag kiderült, nem csak a halak miatt…

A gilisztával vívott heves harcok közepette lettem figyelmes arra, hogy valami peremfelhőhöz hasonlító dolog rajzolódik ki mögöttem, ezért a legkisebb viharmániást a fényképező gépért küldtem. A szél egyre erősebben fújt, a felhők csak igen lassan sodródtak a Balaton irányába. Ez volt a szerencsénk, hiszen bőven volt időnk a rendszer megfigyelésére, és a fotók elkészítésére is.

Érkezik a rendszer

A rendszer keltette szél miatt csak igen halkan lehetett hallani a kisüléseket követő mennydörgéseket. A hadigépezet szépen lassan felénk araszolt, eszméletlen látványos pillanatok következtek.

Csodálatos struktúra

Több panoráma képet is készítettünk a rendszerről, úgy gondolom ezen felvételek jobban vissza tudják adni az ott látottakat.

Micsoda rétegek..

A legszebb pillanatban már több szinten is változatos felhőkavalkád mutatkozott, tátott szájjal néztük ezt a varázslatos örvénylést…

Még alacsonyabban is keletkezik
Van itt már minden.. 🙂

Annyira tetszett amit láttunk, hogy folyamatos felvételeket késztettünk a jövevényről, egy galériában megmutatjuk a nem panoráma fotók legjobbjait is, bár nagyon nehéz válogatni a rengeteg felvétel közül.

Lassacskán cseperegni kezdett, fedezékbe húzódtunk. Mivel a szálláshelyről nem sokat láttunk volna, kint maradtunk a kikötő mellett, az autónktól pár lépésnyire. Innen is kattintottunk még párat, majd felhőszakadás kezdődött. Jég itt nem hullott, a víz viszont patakokban hömpölygött mindenfelé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük