Tuba Tar térségében (2007.05.30.)

A májusi látványdömping tovább folytatódott. A hónap utolsó napján egy újabb meglepetéssel szolgált az időjárás, egy zivatarcella hátoldalán megjelenő tuba (felhőtölcsér, ami nem éri el a földet) képében. A zivataros napot egyébként egy magassági hidegcseppnek köszönhettük, melynek hatására már a délelőtti órákban zivatarok pattantak ki térségünkbe.

A magasban elhelyezkedő hideg levegő mélykék árnyalatot kölcsönzött az égboltnak, melyet már a délelőtti órákban koromfekete, morcos gomolyalapok díszítettek mindenfelé.

Valami készül

A késő délelőtti órákban egy látványos cella érkezett keleti irányból. Hasznos határába autóztunk ahol arra lettünk figyelmesek, hogy a zivatar hátoldala forgó mozgást végez, lenyűgöző látványt keltett.

Forgó mozgást végző feláramlási alap

Rövid idő elteltével egy tölcsér rajzolódott ki a feláramlás alatt, felejthetetlen percek következtek:

Tuba

A lefelé induló tölcsér élete nem volt túl hosszú, hamar eltűnt a felhők kavalkádjában. A forgó mozgás azonban nem szűnt meg és a következő percekben újra ereszkedni kezdett.

Pár perc elteltével a tuba szépen lassan eltűnt, mi pedig autóba pattantunk. A Pásztót Tarral összekötő útra érve ismét megpillantottunk egy lefelé csüngő felhőörvényt, de már jóval messzebb volt tőlünk a cella. A kavargó nyúlvány hosszabb volt az előtte megfigyelt testvérétől, de pár pillanat elteltével ő is a semmivé lett.

Jóval hosszabb, de nem olyan dinamikus társa

Nem mindennapi látványban volt részünk, sok ilyet szeretnénk még! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük