Sötét fellegek a Cserhát felett (2007.08.13.)

Ezen a napon nem igazán volt időnk viharvadászatra, az autó ablakából, utazás közben sikerült ezt a fotót elcsípni a Cserhát hegyvonulatai felett kialakult zivatarcelláról. A képen jól látható, hogy igen nagy mennyiségű csapadékot szállított a térségbe, miközben mély dörgések rezegtették meg az autónk karosszéria elemeit.

Az időjárási helyzet Európában 2007.08.13-án:

A Fekete-tenger térségében sekély ciklon örvénylik, amelynek hatására Ukrajnában erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső. Ugyancsak ciklonok teszik változékonnyá Skandinávia északi részének és a Brit-szigetek időjárását is. Ezzel szemben Oroszország felett már napok óta anticiklon alakítja az időjárást. Arrafelé többnyire napos, száraz az idő, bár a Balti-tenger közelében több felhő van az égen, csapadék csak néhol fordul elő. Európa középső és déli részén jellegtelen a nyomási mező, az időjárást a helyi hatások alakítják. Alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek: sokat süt a nap, a délutáni órákban azonban gomolyfelhők fejlődnek, de ezekből csak helyenként alakul ki csapadék. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 27 és 32, a csapadékosabb térségekben 20 és 25 fok között alakul. A kontinens északnyugati része felett hideg levegő helyezkedik el, emiatt ott is csupán 22 fokig melegszik fel a levegő a délutáni órákra. Szerda estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb levegő érkezik, csak eleinte kell néhol záporesőre, zivatarra számítani.

Hazánk időjárása ezen a napon:

Hétfőn északkeleten többnyire erősen felhős volt az ég, másutt a 7-13 órás napsütés mellett csak időnként növekedett meg a felhőzet. Északkeleten, keleten többfelé, nyugaton helyenként fordult elő zápor, zivatar. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 11 mm között változott, de Szombathelyről 17, Körösszakálról pedig 25 mm-t jelentettek. Többfelé megélénkült, néhol megerősödött az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 23 és 30 fok között alakult. Hajnalra többnyire 11 és 18 fok közé hűlt le a levegő. Délelőtt az ország nagy részén túlnyomóan napos idő volt, csupán északkeleten volt több a felhő. Csapadékról nem érkezett jelentés. A hőmérséklet 11 órára 22 és 27 fok közé emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük