Heves, szupercellás zivatarok országszerte (2007.08.20.)

„Augusztus 20–án 5 régióban volt érvényben piros riasztás. A hőmérsékleti és nedvesség rétegződésből fakadó instabilitás az év folyamán talán ezen a napon volt a legnagyobb mértékű. A vertikális szélprofil általában nem támogatta a nagy szélrohamokkal járó zivatarokat, de a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék és a különösen a nagy méretű (helyenként 3-8 cm átmérőjű) jég sokfelé okozott káreseményeket. A napközben fokozatosan növekvő szélnyírás néhol így is képes volt úgynevezett szupercellás zivatart kialakítani, a siófoki viharjelző obszervatóriumból tornádót is megfigyeltek. Siófok ekkor 26 m/s-os széllökést mértek. Egy másik mezociklon – amit automata állomás is detektált – Budapesttől délre alakult ki és észak felé áthelyeződve Lágymányoson 34 m/s-os (120 km/h-s) orkán erejű szélrohamot produkált. ” – írta akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat, egy 2007-es szélsőségeket taglaló időjárási beszámolójában.

Ezen az ominózus napon mi is útnak indultunk, és próbáltunk a felénk robogó konvektív rendszer útjába kerülni. A labilitás igen erőteljes volt, a levegő magas páratartalmát szinte harapni lehetett a levegőben.

Valamikor a késő délutáni, kora esti órákban ért el minket beágyazott, heves zivatarokat rejtegető zivatarzóna, melyhez látványos peremfelhőzet, és brutális villámshow is párosult. A rendszer viharos erejű kifutószelet generált az érkezését megelőzően, és félelmetes felhőzettel kebelezte be a környező tájat.

Egy két fotóból összefűzött kép, sajnos az akkori technikánk még csak erre volt képes.. 🙂

Pár perc elteltével a fejünk fölé kúszott a peremfelhőzet, pillanatok alatt éjszakai sötét borult a tájra.

Hatalmas felhőszakadás, és folyamatos CG villámok tánca vette kezdetét. Félelmetes volt az egész, brutális látványt nyújtott az örvénylő felhőzet.

A zivatartevékenység az esti órákban sem lankadt, újabb cellák érkeztek délnyugati irányból. Ezekből pár villámot is sikerült elcsípnünk, fenomenális látvány volt. A levegő ekkora már igencsak lehűlt, fázni kezdtünk a nyáriasan lenge öltözetben.

A képeken látott, lecsapóvillámokat produkáló cella irányába autóztunk, és egy buszmegálló fedezékét kihasználva pár felhővillámot is sikerült lefotóznunk.

Jó sikerült nap volt, csodaszép élményekkel gazdagodtunk!

A délutáni zivatarzóna érkezése

Magyarország időjárása ezen a napon:

Hétfőn az ország középső és keleti részén a változó felhőzet mellett 4-10 órára a nap is kisütött. Nyugaton gyakran erősen felhős volt az ég, és a déli óráktól egyre többfelé alakult ki zápor, zivatar. A zivatarzóna a délutáni óráktól fokozatosan kelet felé helyeződött át, és estétől már többfelé alakult ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordult. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 35 mm között változott, de Szerepről 50, Győrből pedig 56 mm-t jelentettek. A zivatarokat erős, helyenként viharos széllökések kísérték. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 27 és 32 fok között alakult, de nyugaton, északnyugaton csak 20, 26 fokot mértek. Hajnalra 12 és 18 fok közé hűlt le a levegő. Délelőtt délnyugaton és az ország középső részén többnyire erősen felhős volt az ég, és záporok, zivatarok fordultak elő, másutt túlnyomóan napos idő volt. A hőmérséklet 11 órára 19 és 26 fok közé emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük