Elcsíptünk egy Mini szupercellát…

Kezdetben csak északon, majd egyre többfelé alakult ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordult. Zivatarok idején átmenetileg viharossá fokozódott a szél. A délutáni óráktól északnyugat felől csökkeni kezdett a felhőzet. A hőmérséklet csúcsértéke 27 és 33 fok között változott. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 20 mm között alakult, de Zalaegerszegről 24, Kapuvárról 29 mm-t jelentettek.

Valamikor a késő délelőtti órákban egy igen aktív cella érte el az északi határvidéket. A zivatar viszonylag nagy sebességgel haladt nyugat-kelet irányba, ezért igen minimális volt annak az esélye, hogy elkapjuk a grabancát. Nagyjából harminc kilométerre voltunk a kicsikétől, ezért hiper sebességre kapcsolva száguldottunk a Cserháton átvezető úton északi irányba.

Mikor az utolsó kanyart is magunk mögött hagytuk csodálatos kép fogadott minket. A cella feláramlása igen látványosan festett, pont időben érkeztünk.

Csodaszép, nem jöttünk hiába… 🙂

A hátoldali feláramlás ekkor szemmel látható forgást végzett melyből néha egy-egy erőteljes lecsapóvillám indult útjára. Ez a fenomenális pillanat kb. öt percig tartott, igen gyorsan szétesett az előttünk kavargó felhőcsoda. Ebben a pár percben azért készült róla egy-két felvétel, ezeket láthatjátok a következő válogatásban.

A cella útvonalát letört ágak jelezték, alaposan megtépázta a környék növényvilágát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük