Jégvihar és légzuhatag Hatvan térségében

A délutáni órákban országszerte alakultak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás illetve jégeső is előfordult. Valamikor fél öt magasságában határozott keletkezés volt megfigyelhető mindenfelé, robosztus gomolyfelhők törtek a magasba.

Mi a jobb oldalon látható, fejlődő stádiumban lévő cellát vettük célba amely Hatvan térségében emelkedett a magasba. Nagyon sietnünk kellett mivel közel harminc kilométerre voltunk a várostól és nem szerettünk volna lemaradni a legaktívabb percekről.

Egyre közelebb kerültünk a prédához, már csak a városi forgalmon kellett átvergődnünk valahogy, ami sajnos nem ment olyan egyszerűen. A város keleti oldalára érve félelmetes csapadéksávot pillantottunk meg alatta melyet aprócska peremfelhő szerű képződmény díszített. A fejünk felett zöldes színben úszó bordázott felhőzet jelezte, hogy nemsokára jég is zúdulhat a nyakunkba.

Félelmetes, de ezért vagyunk itt.. 🙂

A Jászberény felé vezető útra kanyarodtunk de egyik pillanatról a másikra brutális szél támadt. Ágak, gallyak repültek mindenfelé melyek közül több az út közepére hullott akadályokat képezve. Ezek között nagy nehezen átszlalomoztunk, majd egy nyitottabb, fáktól mentes helyen leálltunk és vártunk. Az eszméletlen szélhez felhőszakadás intenzitású eső párosult, de pár perc elteltével megérkezett a jég is. Először viszonylag sok esővel keveredve hullott lefelé, de rövid időn belül nagyobb szemek estek kevéske csapadékkal vegyítve.

Szép darabok..

A cella aztán tovább haladt, a következő felvételt ekkor készítettük. A cella jobb oldalán még ekkor is kivehető volt a fentről lezúduló hideg levegő vagy légzuhatag ereje, a csapadéksávot jól láthatóan kifelé tolta.

Rengeteg jég van benne

Hazafelé haladva többfelé láthattuk a downburst és jég nyomait. Letört ágak, gallyak és nagy mennyiségben felhalmozódott jég jelezte, hogy nem piskóta zivatarral volt dolgunk.

Erről a vadászatról egy rövidke videót is készítettünk, itt több momentumát is láthatjátok a találkozásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük