Döglődő szupercella és egy azt követő görgőfelhős zivatar

A délelőtti órákban szupercellás zivatarok alakultak ki az ország nyugati részében melyek hatalmas sebeséggel robogtak keleti-északkeleti irányba. Útjuk során hatalmas károkat okoztak a Balaton-Budapest vonal tágabb környezetében, Soponya községére is lecsapot egy gyorsan robogó heves zivatar.

Az előrejelzések alapján nem sok esély látszott arra, hogy az őrülten forgó cellák elérjék a mi térségünket, a szélnyírást jelző paraméterek Budapest térségétől már nem támogatták a szupercellák életben maradását. Valahol a Nagykökényes és Hatvan közötti úton haladtunk, amikor a távolban igen érdekes forma rajzolódott ki a felhők sűrűjében. Kiszálltunk az autóból, és igen vicces pillanatok következtek. Hirtelen azt sem tudtuk merre nézünk, és azt az égen magasba törő valamit egy hegynek néztük, úgy gondoltunk, hogy a Mátra egyik darabja lehet. Aztán hamar beláttuk, hogy annak a valaminek semmi köze sincs az Északi-középhegység vonulatához mivel déli irányba van tőlünk. 🙂 Ez a valami egyre tisztábban mutatta meg huncut vonalait, majd hirtelen egy izgatott kérdés érkezett felém Laci barátomtól: Ez az lenne amire gondolok?

Ekkor jöttünk rá mit is látunk valójában…az érkező cella ekkor még aktív brutális mezociklonja éptett egy virtuális hegyet a távolban, köpni-nyelni nem tudtunk izgalmunkban.

Brutális fenevadnak festett, eszméletlen felhőzetet épített

Autóba pattantunk és Hatvan irányába vettük az irányt amely mindösszesen 15 percnyi autózásra volt tőlünk. Nagy balszerencsénkre ez a robosztus felhőzet megtorpanni látszott, és egyre dinamikátlanabb arcát mutatta. Hatvanból kiérve végre sikerült egy jó kilátással bíró helyet találnunk, ekkor már a teljes kipukkanás szélére sodródott főhősünk.

A nap további részében sem állt le a zivatartevékenység, újabb látványos cellák keltek életre térségünkben az igen erőteljes emelt labilitás következtében. Az igen érdekes mintázatú felhők árnyékában erőteljes lecsapóvillámok járták táncukat

A Cserhát vonulatait elérve hófehér görgőfelhőt is az útjának indított a zivatar, látványos percek következtek.

A cella egyre közelebb került hozzánk, az utolsó percekben készítettünk még pár fotót a látványos felhőzetéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük