Emelt konvekció festette félelmetesre az égboltot (2009.05.19.)

Az előrejelzések meglehetősen magas, 40 körüli Thompson indexet jeleztek előre térségünkre, így nagy eséllyel vártunk zivatarokat a mai napra.

Valami brutális sebességgel, szinte robbanásszerűen formálódott felettünk az égbolt. Félelmetes hullámok épültek mindenfelé, nem mindennapi látvány tárult elénk. Amerre a szemünk ellátott érdekesebnél érdekesebb alakzatok formálódtak, földöntúli érzés fogott el minket.

Hullámzik felettünk az égbolt

A levegőt szinte harapni lehetett, nagyon telített volt párával. Egyre több zivatar alakult ki a térségben, de a zárt felhőtakaró miatt egyre kevesebb lett a fény, csak a folyamatosan erősödő villámtevékenységet kísérő menydörgések jelezték, hogy egyre aktívabb légkör. A hevesebb cellákat felhőszakadás és jég is kísérte, de ezek leginkább a Duna-Tisza-közén alakultak ki.

Az egyre több zivatar folyamatosan elnyelte a légkör energiáját. Egy-egy zivatar az éjszakai órákban is kialakult, ezek azonban már nem voltak olyan hevesek, mint nappali társaik.

A szerda reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 10 mm között volt, sőt Kakucson felhőszakadás következtében 55 mm-t mértek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük