Találkozás egy fülesbagoly bandával

Szombat reggel egy rövidke sétára indultam a közelünkben található Cserhát fűvel, fával tarkított gerincei közé. Az egyik kidőlt tölgyfa száraz lomboronája védelmében kb. 8-10 fülesbagoly élvezte egymás társaságát , de egy oda nem illő alak sárban cuppogó bakancsának egyre erősödő nyekergése megszakította a baráti diskurzust . Ahogy a közelükbe értem a szélrózsa minden irányába szétrebbentek, de nem repültek azért túl messzire. A csapat pár tagja tágra nyitott pupillákkal érdeklődött arról, hogy ki az aki ilyen kora reggel megzavarja a őket kávézgatás közben. 🙂 Csak pár másodpercre ugyan de az egyik fickó leült egy velem szemben található tölgyfa ágára, így sikerült lencse végre kapnom a cuki kis pofiját. 🙂

Kárpát-medencei előfordulása
Leggyakoribb bagolyfajunk. Magyarországon rendszeres fészkelő, nem vonuló állomány. A Dunántúlon és az Alföldön egyaránt elterjedt, a leggyakoribb bagolyfaj. Állandó madár, télire az állomány fel is szaporodik, északabbról is érkeznek egyedek. 

Életmódja
Kizárólag éjszaka vadászik. Ragadozó madár. Táplálékának típusa idénytől és területtől függ, leginkább rágcsálókat, esetenként madarakat és rovarokat is fogyaszt. Napközben sűrű ágak közé rejtőzik el. Rágcsálókkal táplálkozik, kedvence a mezei pocok. Ezekre nyílt területeken vadászik. Szétbontott köpetei ezek koponyáival van tele. Havas teleken mindig több madarat, főleg verebeket fog. Lesőhelyről csap le az észrevett zsákmányra, de éjszaka, hallás után is vadászik. Október végén, novemberben kisebb-nagyobb csoportokba verődve, 8–10, de néha akár 80–100 példány is együtt tölti a napot. Nyugodtan pihennek tűlevelűeken, gyakran városok, falvak belterületén álló lucfenyőkön. Ha nem zavarják őket, évről évre felkeresik a helyeket. A hímek párzási időben a nappalt a fészek közelében töltik fákon vagy bokrokon, ahonnan szemmel tudják tartani a fészket is. Néha csupán embermagasságban ül, és ha úgy haladunk el mellette, hogy azt hiszi, nem vettük észre nem repül el, csak nagy szemeivel kíséri minden mozdulatunkat. A telelő csoport a tél végéig, március elejéig marad együtt, majd párokra bomlik. Horgas, éles és hegyes csőre kiváló fegyver. A lábával fogva tartott áldozatát ezzel üti agyon. A táplálék megkeresésében hallása és látása segíti. Gyakran ütik el éjjel az autók. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is.

Szigorúan védett madár!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük