Hódara záporok

Tegnap délután az északnyugati irányból érkező hidegfrontot követően graupel záporok alakultak ki, melyek legfőképpen az ország északi régióiban látványos felhőzet kíséretben robogtak át a hegyvidékek csúcsai felett.

Hódara zápor a Cserhát felett

A hózáporokat megelőzően viharos szél támadt, a lefelé csüngő hóvirgák örvénylő táncot jártak:

Már a Mátra felé tart

A magasabb csúcsok fölé érkezve nyári zivatarokat megszégyenítő felhőzettel érkezett:

A hózáporok aktivitása naplementét követően sem lankadt, további tömbök érkeztek térségünkbe igaz már gyengébb formában:

Meteorológiai háttér (OMSZ)

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagy részén ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok okoznak változékony, sokszor viharos széllel tarkított időjárást. A legerősebb szelek továbbra is Nagy-Britanniában, valamint az Alpoktól és a Kárpátoktól északra lévő területeken fújnak. Ezzel szemben a Földközi-tenger nyugati része fölött anticiklon található, ott a változó felhőzet mellett sokat süt a nap. A Kárpát-medence időjárása változékonyan alakul: eleinte szeles időre van kilátás záporokkal, majd csütörtökre mérséklődik a szél, és napközben csapadék sem valószínű.

Előrejelzés Magyarország területére

Általában napos időre van kilátás, de délután, illetve az éjszaka első felében időszakosan több gomolyfelhő lehet az égen, és ilyenkor elszórtan zápor, északkeleten hózápor is kialakulhat. Az ukrán határvidéken, valamint a nyugati országrészben néhol zivatar sem kizárt.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 13 fok között várható.

A meteorológiai háttérhez felhasznált anyag: met.hu ( Országos Meteorológiai Szolgálat)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük