Kopogtat a tavasz, korai még!

Az utolsó téli hónap közepén járunk. Az előttünk álló napokra szélsőségesen meleg időjárást jósolnak a meteorológiai modellfutások, de lassan ezen már meg sem lepődünk. A jövő hét elején akár 20 fok közelébe is kúszhat a hőmérő higanyszála, ami igencsak meghaladja majd a sokévi átlagot.

De hová vezethet majd mindez? Nem nehéz kitalálni… A természet ismét korábban ébred majd fel tavaszi álmából, a gyümölcsfák virágzása is jóval előbb következhet be. Az elmúlt évekhez hasonlóan a korai virágokat beporzó rovarok nem biztos, hogy el tudják végezni fontos munkájukat, főleg ha ez egy hűvös periódusra esik. Ha pedig egy dinamikus hidegbetörést követően nyugalomba jut a hideg levegő, reggeli fagyok tehetnek hatalmast kárt a kertekben.

Itt nálunk, a Mátra lábánál ugyan ez történt a mögöttünk álló év tavaszán is. A gyümölcsfákon rengeteg virág bontotta ki szirmait, de csak egy töredékéből tudott egészséges termés fejlődni. A virágzás időszakában ugyanis igen hűvös időjárás uralkodott térségünkben, és a beporzást végző rovarok még csak meg sem jelentek a rikítóan pompázó fák környékén. Csak reménykedni lehet, hogy idén nem lesz hasonló dologban részünk, de az aktuális felállás ismét nyitva hagyja a kaput ezen lehetőségnek.

Jelenleg még csak a hóvirágok lefelé csüngő szirmai díszítik kertünket, de a következő napok enyhe időjárása lehetőséget teremthet majd az egyéb tavaszi virágok és rügyek erőteljesebb növekedésének is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük