Az idei első zivataros kalandunk (látványos time-lapse videóval)

A mögöttünk álló hétvégén egy magassági hidegcsepp okozott konvektív eseményeket az ország északi régióiban. Szombat délután északi irányból gyenge zivatarok sodródtak az Északi-középhegység térségébe, ahol a magasabb hegycsúcsok rátornásztak egy picit gyengébb gócokra, így a viszonylag gyenge csapadékhullás mellet egy-egy kisülés is kísérte a záporokat.

Ezek a zivatarok igen kevés csapadékot adtak, leginkább a téli hózáporokra hasonlítottak. Az alsó rétegek relatív páratartalma annyira alacsony volt, hogy a csapadék nagy része eltűnt azelőtt, mielőtt földet ért volna. A következő képeken nagyon jól érzékelhető a jelenség, a legtöbb esőcsepp jóval a talaj felszíne felett látható.

Az első képen a Mátra felett kialakult zivatart láthatjátok. A virgák szinte a fejünk felett járták fergeteges táncukat, a talaj közelében viszont alig hullott csapadék. Egyik pillanatban mély morajlás jelezte nekünk, hogy végre zivatarral van dolgunk, fenomenális érzés volt hallani. A következő pár perceben már csak kettő darab kisülés hangját élvezhettük, nekünk ez is bőven elég volt így március hónapban.

Eközben a hátunk mögött is hasonló jelenség játszódott le, az egyre lejjebb kúszó napsugarak megvilágításában.

A szombati kalandunk legjobb pillanatait itt láthatjátok, látványos nap volt így a tavasz elején.

Mint a címben is olvashattátok pár time-lapse videó is készült ezen a napon, ezeket egy rövidfilmbe összefűzve (pár fotó és zene kíséretében) mutatjuk meg nektek.

A végére hagytunk egy panoráma fotót is amely három kép összefűzéséből készült. A jobb oldalon látható az a cella amely zivatartevékenységet is produkált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük