Gyenge zivatar szivárvánnyal (2020.04.13.)

Tegnap délután egy markáns hidegfront vetett véget a nyárias napoknak. Jelentős mennyiségű csapadék már több mint egy hónapja nem hullott az országban, így a talaj felső része erőteljesen kiszáradt az alacsony páratartalmú meleg levegőben. Nagyon kellene már a kiadós csapadék, ez a front viszont nem hozott annyi esőt, amennyire szüksége lenne a kiszáradt földeknek.

Pár nappal ezelőtt, a reggeli órákban, a házunk északi oldalán fekvő betonon egy meztelen csiga keresett egy számára megfelelően nedves közeget. Az ezt követő reggelen arra lettem figyelmes, hogy a csiga még mindig ott van ahol nemrégen láttam, de már nem mozdult, teljesen kiszáradt. A nap sugarai a beton tenger tetején érték a puhatestűt, a száraz időjárás gyorsan végzett vele. Ez a dolog nem lepett volna meg ha júliusban történik, no de most áprilisban…

Az út véget ért..

A tegnap délután érkező hidegfronthoz zivatarok is társultak. Ezek a cellák nyugati irányból érkeztek hozzánk, és leginkább felhő villámokat produkáltak.

Zivatarok érkeznek nyugat felől

Az érkező rendszer egyre közelebb araszolt hozzánk, a szél folyamatosan erősödött. A lemenő nap sugarai megvilágították a csapadéksávot, szépen festett.

Csapadéksáv

Kb. negyed óra múlva egy újabb, gyenge csapadéksávval bíró cella alakult a Cserhát déli oldalán. Pár felhővillámot is útjára engedett a naplementében, látványos percek következtek.

Gyenge zivatar csapadéksávja

Rövid időn belül egy rövid ideig látható szivárvány formálódott a keleti oldalon.

Szivárvány

Az egyre távolodó cella már nem szórt villámokat, szép lassan kelet felé távolodott. A napsugarak még mindig megvilágították a csapadéksávot, szép látvány volt.

Elmenőben..

A felettünk áthaladó záporeső jelentéktelen csapadékot hozott, a csapadékmérő 0.5 mm-t mutatott. Ma reggelre sem hízott túl sokra a mennyiség, 2.6 mm eső hullott összesen a hidegfrontból. A port elverte, a tavaszi vetésnek viszont ez nagyon kevés volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük