„Vulkánkitörés” a Cserhátban légzuhatag kíséretében

Ma délután a Pécskő szikla tetejére igyekeztünk. Valamikor három óra körül egy erőteljes gomolyfelhő indult a magasba a Cserhát vonulatai felett, csodaszép látványt nyújtott.

Bámulatos látvány

Ez a zivatarcella egy vulkánkitörés erejével indult fel a magasba, rövid idő elteltével hatalmas üllőt növesztett. A csapadék egyre intenzívebben hullott alatta, egyre több kisülés hangja volt hallható. A cella szinte egy helyben állt, nem mozdult, egyre több congestus jelent meg az aktív rész körül.

Egyre több gomoly emelkedik a magasba

Eközben a cellától keletre, a Mátra vonulatai felett is egy aktív zivatar képződött, dörgések össztüzébe kerültünk.

Újabb cella alakult a Mátra felett

A Cserhát felett veszteglő zivatar eközben semmit sem vesztett erejéből, tovább erősödött. Félelmetes látvány vette kezdetét, egyre inkább egy friss hamut a levegőbe okádó tűzhányóra kezdett hasonlítani. A cella keleti irányba terjeszkedett ahol a mátrai cella szórta villámait.

Felhőzete mint egy vulkánkitörés pillanata

A csapadék eközben erőteljesen oldal irányba csapódott, légzuhatag kezdődött.

Légzuhatag

Nem sok idő elteltével a cella bal oldala is útnak indította a csapadékot, újabb zivatar született.

A cellák összeolvadtak, és hamarosan leépülő stádiumba kerültek. Pásztó városában több helyen tört le hatalmas ágakat a szél, a csapadékot apró szemű jég is kísérte. A város északi részén 15 a déli felén 20 mm csapadék hullott, a legnagyobb széllökés 86,4 km/h volt a saját meteorológiai állomásunk szerint.

A TIME-LAPSE anyagot az év végi videóban láthatjátok majd!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük