Egy mediterrán ciklon hozta meg a várva várt csapadékot, a keleti országrészben zivatarok is kialakultak

Nem tudom, hogy mennyire későn, de hatalmas megkönnyebbülést hozott a tegnap, a középpontjával felettünk átvonuló mediterrán ciklon. A mögöttünk álló száraz, szinte sci-fi filmekbe illő szürreálisan száraz napoknak nagy örömünkre vége szakadt, a természet végre egy hatalmas lélegzetvételhez jutott. Bele gondolni is félelmetes, hogy mi történt volna, ha a következő hetekben marad az extrém szárazság, bár így is félő, mi módon tudja majd meggyógyítani magát a hosszasan sínylődő vetés.

Most azonban lelkendezzünk ennek a fantasztikus eseménynek (mert lassan kuriózumnak számít a kiadós csapadék), járjunk közös örömtáncot a növényekkel, köszönjük meg Föld Anyának ezt a soha jobbkor nem érkező ajándékot.

Magyarország felett a ciklon, 991hPa körüli értékig süllyedt a légnyomás

A tegnapi napon, az eső zápor mellett a zivatarok is megérkeztek, a keleti országrészben lakók hallhatták meg először a számunkra legkedvesebb hangot, a mennydörgést. A villámtérkép szerint igen aktív cellák ténykedtek a térségben, némely időszakban, egy-egy kisebb területen a nyolcszáz villám is lecsapott öt perc leforgása alatt. (ez még nyáron is igencsak jónak számít)

A zivatarokat kisebb méretű jég kísérte, a multicellás szerveződést peremfelhő díszítette. (Forrás:idokep.hu)

Forrás: idokep.hu
Forrás: idokep.hu

Az ország nagy részén egyébként 20mm-t meghaladó csapadék hullott a mögöttünk álló két napban, de főleg a nyugati, illetve északkeleti országrészben sok helyen 30-40 mm, vagy afeletti mennyiség is esett, hatalmas örömünkre. Sajnos maradtak olyan területeink (főleg az északnyugati országrész), ahová ez a ciklon nem hozott sok csapadékot, ott még várni kell az aszályos periódus további enyhülésére.

Aktuális aszályhelyzet – Windy.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük