Felhőszakadások, villámárvizek a Cserhát térségében (2023.05.17.)

Tovább folytatódik a csapadékos időjárás. Tegnap délután a középső országrészben alakult ki egy lassan mozgó konvektív rendszer, mely hatalmas mennyiségű csapadékot pakolt le a hegyvidéki területeken. Szécsény településéről 50 mm-t meghaladó csapadékösszegről érkezett információ, de a Cserhát környékén több helyen eshetett hasonló, vagy ezt meghaladó mennyiség. Bercel és Nógrádsipek településén villámárvíz alakult ki, az utóbbin háromszáz házat és hatszáz embert veszélyeztetett a medréből kilépett vízfolyás.

Villámárvíz Nógrádsipeken – Forrás: ipolyinfo.com
Villámárvíz Bercelen – Forrás: Végi Gabriella (Facebook)

Az épülő rendszer keleti oldaláról nekünk is sikerült pár fotót készíteni, bár a viszonylag zárt felhőtakaró okán kialakult rossz fényviszonyok miatt, nem igazán sikerült kontrasztos fotókat összehoznunk. Az első galériában az állandóan változó, de nem túl erőteljes peremfelhőkről láthattok egy válogatást.

A vízzel telített levegőben a feláramlások igen látványosan festettek, a cellákban újonnan születő congestusok alja szinte a talajt súrolta.

Szinte a földig ér

Végezetül egy érdekes felhőforma, amit egy elhaló zivatar előoldalán látunk.

Látványos felhőforma

Az esti órákban egy újabb keletkezés vette kezdetét, ami a Mátra térségében okozott újabb csapadékot. A sötétedést megelőzően még készítettünk egy utolsó fotót a minden irányba terjeszkedő esőfüggönyről.

Felhőfal épül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük