Viharvadászat az alföldi zivatarok árnyékában

Tegnap délután mi is autóba pattantunk, hogy megnézzük az Alföld térségében kipattanó zivatarok látványos felhőzetét, és halljuk a lecsapó villámokat követő mennydörgések szívmelengető hangjait. (kinek mi.. 🙂 ) A már kialakult rendszer érdekes mozgást mutatott a radaron.

Miközben a cellák felett tornyosuló üllők északnyugati irányba sodródtak, a „hátoldalon” folyamatosan keletkező gomolyok déli irányt adtak a rendszernek. Elég nehézkes volt megállapítani mi lesz 10 perc múlva, ezért a szemünkre hagyatkozva vágtunk bele a vadászatba.

Mivel északi irányból érkeztünk, Jászberény térségét elhagyva magunk mögött hagytuk a csapadékos területet, és megpróbáltunk a déli oldalára kerülni. Amikor kiértünk a csapadéksáv alól így festett az akkor még viszonylag gyenge csapadékot produkáló rendszer ezen része:

Mivel igen közel volt hozzánk a csapadék széle, és a folyamatos keletkezés miatt egyre inkább bekebelezett minket az erősödő rendszer, tovább haladtunk dél felé. 10 km-t tehettünk meg amikor a nap kisütött, és egyre félelmetesebb kinézettel ruházta fel az érkező vihart.

Egy picikét még távolabb autóztunk, és pár kilométerrel odébb vártuk be az egyre komolyabb ábrázatot mutató rendszert. Egyik pillanatról a másikra erős szél támadt, és már látni lehetett a lecsapó villámok halovány fényeit is. A felhők szinte örvénylettek, félelmetes látványt nyújtott ekkor:

A látvány olyan volt mintha egy jól kidogozott festményt néztünk volna.

Egy panoráma fotó:

A felhők kavargó mozgását egy time-lapse videón is megörökítettük:

Hazafelé menet több településen is láttuk a felhőszakadásokból származó eső nyomait:

Hatvan térségébe érve megpillanthattuk a napot is, melynek sugarai előtt újabb keletkezés volt megfigyelhető:

A sötétedést követően sikerült pár villámot is elcsípni, de nem igazán tudtunk már időt szánni erre…

Az ifjú viharvadász is elcsípett egy lecsapót.. 🙂

Még több fotó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük