Hónapzáró heves zivatarok (2019.07.31)

Meglehetősen nedves, labilis légtömegek alakították a Kárpát-medence időjárását. Többfelé lassú mozgású zivatarcellák okoztak felhőszakadás intenzitású csapadékot, de Miskolc térségében jégeső is kísérte a vihart. Többfelé mértek 20 mm-t meghaladó csapadékösszeget, de Kisgyőrben 37.8 mm eső hullott.

Mi két zivatart láthattunk a nap folyamán, melyből a második igen látványos arcát mutatta a lemenő napnak köszönhetően. Az első cella egy picikét távolabb haladt el tőlünk Salgótarján térségében. A zivatar elején egy peremfelhő alakult ki, amit sajnos csak oldal irányból tudtunk megörökíteni.

Zivatar Salgótarján térségében

A cella nagy sebességgel robogott DK-i irányba, miközben látványos üllőt hagyott maga mögött.

A második cella valamikor 18:40 magasságában érkezett hozzánk a Cserhát irányából. Ahogy közeledett felénk egyre csodálatosabb színeket vett fel. Az egyre lejjebb araszoló napnak köszönhetően a zivatar felhőzetének minden rajzolatát láthattuk ami igen félelmetes kinézettel ruházta fel a cellát.

Több panoráma fotót is készítettünk a lenyűgöző pillanatról:

Eközben az északi horizonton hullámzó felhőkből látványos csapadékfal tornyosult elénk, melyből egy perc elteltével felhőszakadás kezdődött.

Következő bejegyzésünkben egy görgőfelhőt produkáló zivatart mutatunk meg nektek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük