Hózáporos délután , 4K videóval (2020.03.31.)

Március utolsó napján egy markáns hidegfront érte el térségünket. A délutáni órákban egyre több gomolyfelhő jelent meg a sötétkék égbolton, majd északi irányból hózáporok érkeztek az Északi-középhegység térségébe. Nagy öröm volt ez számunkra, hiszen a mögöttünk álló évtizedben az ehhez hasonló látványos hózáporok száma folyamatosan csökken. Mivel a tél folyamán egyre kevesebb az észak felől érkező hidegbetörések száma, így az ezt kísérő konvektív események mennyisége is jelentősen kevesebb lett.

Ezelőtt 10-15 évvel egészen más volt a helyzet. A tél folyamán csodálatos, hatalmas pelyheket produkáló intenzív hózáporokkal is találkoztunk. Nem volt ritka a hózivatar sem, ezek a rövid ideig tartó fergetegek akár 10 cm-t meghaladó havat is képesek voltak lepakolni a nyári zivatarokhoz hasonlóan. Jelenleg ott tartunk, hogy már a hózápor lehetősége is kuriózumnak számít térségünkben, ritka lett mint a fehér holló. De itt, a Mátra térségében nem csak a téli, hanem a nyári konvekció is folyamatos csökkenést mutat, észrevehető változásokat tapasztalunk.

Ezért is örültünk ennyire annak, hogy végre pár régi jó barát ellátogatott hozzánk ezen a napon. A naplementét megelőzően érkeztek térségünkbe, nem a legintenzívebb oldalukat mutatva, de akkor is hózáporok voltak.

Hózáporok érkeznek

A közelünkbe érve ördögi táncba kezdett a föld felé hulló hósáv, látványos pillanatok következtek.

Hósávok tánca a nap megvilágításában

Eközben a Cserhát felől egy másik tömb érkezett hozzánk, a nap sugarai őt is szép ruházatba öltöztette. A csúcsok előtt a csapadéksáv is kivehető, igen kis területen hullott csak hó belőle.

A látványos délutánról egy rövidke videót is összevágtunk, melyben time-lapse elmek is szerepelnek. A legszebb képet természetesen 4K felbontásban kapod, érdemes hát minél magasabbra állítani a felbontás értékét.

A bejegyzésben külön nem látható, de számunkra érdekes felvételek egy kisebb galériában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük