Visszakaptuk a tavaszias égboltot, látványos záporok színezték a vasárnapot

Tegnap délután észak északnyugati irányból gyenge záporok alakították a délután időjárását. Az év első negyedévében uralkodó drasztikus szárazságot végre csapadékosabb periódus követett, és pár nap leforgása alatt közel annyi csapadék hullott, mint a mögöttünk álló tél teljes időszakában, de jóval több, mint az év első három hónapjában. Ha számszerűsíteni szeretnénk az előző mondatban leírtakat, a következőképp néz ki Pásztó városára vetítve:

A téli csapadékösszeg (dec-jan): 47 mm

2022 első három hónapjának összege (jan-márc): 29 mm

Április eddig (1-11): 44.3 mm

A fenti adatokhoz még egy aprócska megjegyzés, miszerint a márciusi 12.2 mm csapadékból 10.9 mm a hónap utolsó napján hullott, ami valamivel szebb színben tünteti fel az első három hónapunk amúgy is drasztikusan kevés csapadékösszegét.

Ennek az esős időszaknak köszönhetően végre visszaállt a „világ rendje”, és a fantasztikus filmeket idéző napokat követően csodálatos tavasz köszöntött ránk. A száraz földben sínylődő tavaszi virágok, a rügyezésre váró fák, a fészkeléshez készülődő madarak végre megkapták az egyik legfontosabb ajándékot, a vizet. A nedvességgel telített talaj, a friss üde zöld növények végre vízpárát is juttatnak a levegőbe, ennek köszönhetően végre gomolyfelhők, záporok és zivatarok is tarkíthatják majd a tavasz további periódusát. (reméljük, hogy nem fordulunk át ismét a „sötét oldalra”)

Bár a tegnapi napon nem a helyi hatások alakították időjárásunkat, nagyon jó volt látni a délutáni gomolyfelhőket, és a belőlük érkező záporokat.

Sötét felhőalap virgákkal Heves városában

Ezek a záporok leginkább a hózáporokhoz hasonlítottak, alacsony felhőtetők, látványos virgák jellemezték őket.

Lóg az eső lába

A záporok peremén igen sötét felhőalapok kavarogtak, melyek igen látványos égképet rajzoltak elénk.

Csodaszép
Panoráma

És végezetül még pár felvétel, amit úgy gondoltunk érdemes megnéznetek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük