Jeges záporok (2022.04.16.)

Látványos záporok alakultak ki szombaton az ország nagy területén. Az Északi-középhegységben, de leginkább a Cserhát vonulatai felett sikerült pár csodaszép csapadéksávot eregető tömböt lencsevégre kapnunk, melyeket egy rövidke kirándulás alkalmával csodálhattunk meg.

Az első felvételt 12:10 környékén készítettük, ekkor pillantottuk meg, tőlünk déli irányba (valahol Hatvan térségében), az első gyenge záport.

Záporeső kezdődik

A domb tetejére érve aztán (csodás panoráma kíséretében) újabb két aktív tömböt pillantottunk meg a Cserhát felett, szívmelengető időszak vette kezdetét. A tavaszi virágokkal díszített, bámulatos panorámával felruházott réten letáboroztunk, innen figyeltük az északkeleti irányból érkező záporok folyamatos alakulását.

A ifjú viharvadász, és egy Cserhát nevelte zápor

A záport adó tömbök szinte futószalagon készültek a hegyvidéki területek felett.

Zápor záport követ

Miközben a fűben heverészve élveztük a csodaszép kilátást, tőlünk északra erőteljesebb keletkezés kezdődött, egyre intenzívebb csapadékhullás indult. A bal oldalon látott zápor apró szemű jéggel szórta meg Hollókő települését, erről telefonon kaptunk információt Ricsi barátunktól.

Valamivel erőteljesebb tömbök Hollókő térségében

Miközben a tőlünk északra elhelyezkedő záporokkal voltunk elfoglalva, a fejünk felett is korom fekete felhőalapok alakultak, pár perc elteltével gyenge záporeső kezdődött. Az utolsó time-lapse sorozatot megszakítva elindultunk, kb. 15 perc múlva, az autónk közelébe érve készítettük a következő fotót. Talán ebben a pillanatban volt a legaktívabb barátunk, csodás felhőalapot épített maga előtt.

Nyári feeling

Ezt követően autóba pattantunk, és a Hollókő felett áthaladó, erőteljesebb záport vettük célba, mivel igen látványosan festett már a távolból is. Kb. tíz percre volt szükségünk, hogy megfelelő helyről tudjunk képet készíteni róla, ekkora azonban már sokat veszített szépségéből, bár így sem okozott csalódást.

Nem hiába szórt jeget ez a szépség…

Végezetül egy kisebb galéria, melyben a fenti beszámolóból kimaradt, de további látványos képeket láthattok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük