Egy veszélyes villámvadászat a házunk körül (2022.07.01.)

Több órán át tartó, folyamatos villámtevékenység részesei lehettünk a mögöttünk álló péntek éjszakáján. Egy gyenge zápornak induló tömb jelent meg valamikor tíz órát követően a radaron,

22:15-kor indult a keletkezés térségünkben

egy óra múlva már több zivatar színezte pirosra az aktuális térrképet.

egy óra elteltével.

Az első cella igen erőteljes lecsapóvillámokat engedett útjára, a következő felvételeken ezen szépségeket láthatjátok.

A bal oldali lecsapó Mátraszőlős térségében ért földet, a jobb oldali nem fért rá a fotóra
Újabb két szépség

A zivatarok szinte futószalagon érkeztek hozzánk, szebbnél szebb villámok járták őrült táncukat. Több esetben is látni lehetett, hogy több lecsapóvillámot zöld színű felvillanó fény kísért a talaj közelében, számos trafó is pórul járhatott a térségben, melyet áramszünetek sorozata is bizonyított.

Ez a „viharvadászat” gyakorlatilag a házunk körül zajlott, hol a Mátra, hol pedig a Cserhát irányába fordítottuk a fényképezőt. Több esetben kellett a kertünkben található filagória menedékébe szaladnunk, mivel igen veszélyesek, és kiszámíthatatlanok voltak ezek a villámok. A következő két képen jól látható, hogy egyszere több lecsapó földet ért ugyan abban a pillanatban ( a következő kép nem több fotóból összerakott montázs, hanem egy tíz másodperces expoval rögzített egyszeri, egy időben történő kisülés).

Hármas lecsapó Mátraszőlős határában

Nagyon sokféle villámot sikerült lencsevégre kapnunk, eszméletlenül élveztük az éjszaka minden pillanatát. A mammákkal díszített üllőkben látványos kisülések szaladtak minden irányba,

Mammák rajzolódnak ki a felhővillámok fényében a Mátra felett

eközben kesze-kusza minták kíséretében látványos kisülések történtek a Cserhát felett is.

Villámok a Cserhát felett

Rengeteg villámfotót készítettünk ezen az éjszakán, pár érdekesebb felvételt a következő galériába szedtük össze nektek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük