Frontális zivatarok (2022.08.19.)

A Kárpát-medence időjárását egy frontrendszer alakította péntek délután, melynek hatására többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. Az érkező front gyenge csapadéka már a déli órákban látható volt az aktuális radarképen, de semmi „nagy dologgal” nem szolgált, lassan araszolgatott keleti irányba.

A rendszer lassú mozgását a következő kivágat is jól érzékelteti, ami csaknem három óra elteltével mutatja a rendszer helyzetét.

3 óra elteltével már látni valami változást

Bár erőteljes cellák még ekkor sem voltak megfigyelhetők a rendszerben, a felhőzet struktúrája egyre látványosabb lett.

Peremfelhő épül

A következő órákban egyre több zivatar pattant ki, mi azonban már hulla fáradtak voltunk. Mivel a mögöttünk álló éjszakát a kombi autónk hátsó terében töltöttük, nem igazán pihentük mi magunkat, egy legyengült zombi szintjére süllyedt éberségünk.

Hazafelé menet még készítettünk pár fotót a gyorsan fejlődő cellákról, de a zárt felhőzet árnyékában már nem volt olyan látványos a dolog.

A mögöttünk hagyott rendszerben egyre aktívabb volt a villámtevékenység, felhőszakadást adó tömbök fejlődtek. Sajnáltuk, hogy nem úgy alakultak az előrejelzések, ahogy azt a modellfutások várták, a délutáni műsort már nem tudtuk figyelemmel kísérni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük