ÉLETMENTŐ ZIVATAROK, 89.2 MM CSAPADÉKOT MÉRTÜNK PÁSZTÓI ÁLLOMÁSUNKON KEVESEBB, MINT 24 ÓRA LEFORGÁSA ALATT – 2. RÉSZ –

A reggeli/délelőtti órákban a Cserhát nyugati oldalán, egy csúcsra járatott zivatargyár dolgozott teljes gőzerővel. A pénteki naphoz hasonlóan futószalagon haladtak a zivatarok, hatalmas mennyiségű esővel látták el a nógrádi településeket.

Fáradtan, de annál nagyobb izgalmak közepette bambultuk a csúcsok mögött dolgozó tömböket, szinte percenként változtatták alakjukat, struktúrájukat.

Alul két panoráma kép is látható

Valamikor tíz óra környékén egy rövidke szünet vette kezdetét, autóba pattantunk. Mivel az aktuális radarképen egy szépséges tömb robogott irányunkba, a szomszédságunkban található Szurdokpüspöki térségébe indultunk.

Az autóból kikászálódva földöntúli látványban volt részünk. Olyan bámulatos felhőstruktúrával rendelkezett barátunk, amelyet nem mindennap lát az ember. A horizont felett egy görgőfelhő is kiépült, volt itt minden, ami szem szájnak ingere..

Mintha nem evilági lenne…

Ez a zivatar már jóval nagyobb sebességgel érkezett fölénk, nem sok időnk volt a fotózásra. Az egyik leglátványosabb pillanat az volt, amikor egy igen masszív csapadékfal épült ki a cella elején, ami a görgőfelhő egy részét ki is takarta.

Csapadéksáv, görgőfelhő

A következő képeken az érkező cella „eleje” látható,

majd ezt követően ismét a csapadékfalat láthatjátok, amely ekkora már jóval nagyobb területen áztatta a tájat.

Félelmetes örvénylés, bámulatos struktúrák

Eközben a Mátra felett egy másik vihar tette tiszteletét,

szó szerint körbe zártak a zivatarok. Rövid időn belül a csapadék elért minket, indulnunk kellett. A következő nagy találkozásra Hatvan mellett került sor. Ez a cella már a hidegfront mentén kipattanó zivatarokhoz tartozott, látványos peremfelhővel ékeskedett.

Egy panoráma az érkező zivatarról

Ettől a pillanattól fogva nagyon gyorsan peregtek az események, pillanatok alatt elért hozzánk a hidegfront peremén kialakuló csapadéksáv.

A keletkezés hatalmas méreteket öltött, szinte minden irányba felhőalapok mutatkoztak, egyre több zivatar volt születőben. Próbáltunk valahogy keleti irányba a rendszer elé kerülni, de mindhiába. Utolsó fényképünket Eger térségében készítettük, ekkor úgy döntöttünk nem érdemes tovább haladnunk, hazafelé vettük az irányt.

Egy utolsó pillantás..

Hazaérve nagyon meglepődtünk, hogy a napi csapadékösszeg 76.2 mm-re hízott, így a péntek éjszakai 13 mm-el együtt, 89.2 mm esett összesen. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a két nappal ezelőtt meglátogatott Kövicses-patakban milyen változás ment végbe, ezért a Hasznosi-víztározó felé vettük az irányt. Kettő nappal ezelőtt így festett a patak, tó feletti szakaszának egy darabja,

Csütörtök

ma végre, a rengeteg esőnek köszönhetően, újra víz hömpölygött a mederben.

Szombat

Csodálatos dolog volt ezt látni, a térségben élő állatok és növények végre vízhez jutottak. Sajnos a patakban élő halaknak, és az egyéb vízi állat többségének már nagyon későn jött a segítség, nem élték túl ezt a pusztító szárazságot.

A patakban folyó víz jelenleg még élettelen, és nagy valószínűség szerint már sosem lesz olyan sokszínű, mint amilyen a mögöttünk álló évtizedekben volt. Lehet, hogy örökre elvesztettünk egyes fajokat, csak reménykedni lehet, hogy volt olyan rejtett pontja a pataknak, ahol sikerült pár szívós példánynak túlélni, ezt a példa nélküli katasztrófát…

A természet minden teremtménye nevében küldünk hatalmas köszönetet Föld Anyának, döntő fordulat volt ez minden élő számára…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük